Stjernkvist bryter flykting-tystnaden

Lars Stjernkvist (S) är självkritisk till hur han agerat i flykting- och integrationsdebatten. Nu bryter han tystnaden.

 

2 september 2015 09:46

Det var i gårdagens tidning som kommunalrådet tog till orda i en debattartikel. ”Min ambition att inte ge främlingsfientligheten något som helst politiskt inflytande har i stället bidragit till en förvrängning av debatten”, skriver han bland annat och berättar varför han bryter tystnaden just nu:

– Droppen var när en vänsterpartist kallade en centerpartist för rasist. Då har man tappat alla perspektiv, säger han.

Det Stjernkvist syftar på är V-riksdagsledamoten Linda Sneckers uttalande om centerkollegan Staffan Danielsson, då hon kallade honom för "centerrasist" efter att Danielsson framfört åsikter om exempelvis hårdare regler vid ålderbestämning av ensamkommande flyktingbarn som söker asyl.

– Jag delar inte hans åsikter men om vi ropar rasist och främlingsfientlighet till oförargliga förslag, då finns det ingen kraft kvar bakom orden när vi väl stöter på rasism, säger han.

Han pratar om en polarisering i politiken, som gjort det i princip omöjligt att säga något kritiskt om flykting- och asylpolitiken utan att bli kallad rasist. Något som gjort att han också varit tyst i frågan. Det var han inte tidigare.

– Fram till inte så hemskt många år sedan fanns en nyanserad debatt om det här. Utan att det blev svart eller vitt, säger han och syftar bland annat på samtalen han, i egenskap av partisekreterare för S, förde med Miljöpartiet 2004 om flykting- och integrationsfrågan, där MP enligt S ville ha för generösa regler.

"Så här i efterhand, när allt är glömt och förlåtet, kan jag erkänna att tonläget ibland var högt och hårt. Jag hörde emellertid ingen hävda att vi Socialdemokrater var främlingsfientliga eller flirtade med mörka krafter", skriver han.

Lars Stjernkvist poängterar att han värnar asylrätten och att de som verkligen behöver ska få skydd i Sverige. Han ser dock att det finns problem och brister, men syftet med debattartikeln är inte att komma med några lösningar.

– Det är klart att man måste kunna prata om reglerna för att kunna ge de som behöver hjälp rätt stöd. Ta det här med processordningen till exempel, den har vi har ändrat i flera gånger. Vi behöver ha en rättssäker process, som inte tar för lång tid.

– Mitt syfte är inte att formulera ett nytt program för lösningar, men vi måste kunna diskutera utan att kalla varandra för rasist, säger han.

Många politiker har vittnat om att bli kallade att "springa SD:s ärenden" när de närmat sig flyktingdebatten. För Lars Stjernkvist är det uteslutet.

– I grunden utmanar SD asylrätten och man respekterar inte att alla har samma rättigheter och skyldigheter. Och det är när man hör och läser de åsikterna, som man ska ta i.

– Det som behövs är en mer nyanserad debatt. Och att vi lär oss känna igen främlingsfientligheten när vi möter den, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson