Skorna avslöjade rånare

Två män, 29 samt 31 år, åtalas nu för att ha rånat Guldbutiken 18 Karat Guld & Silver på S:t Persgatan i februari 2018. Med sig fick de smycken värda 1,5 miljoner kronor.

8 augusti 2019 16:00

Männen ska ha trängt sig in i butiken, maskerade och beväpnade med yxor.

– Killarna sa åt mig att backa. Jag backade och killarna började slå sönder montrar och plocka ner saker i väskor. De gick direkt till vänster i butiken där montern med guldsmyckena finns. Killarna tog också diamantringar, örhängen, armband och hängsmycken, berättar ägaren i polisförhöret.

Den ena killen plockade fram en yxa ur sin väska.

– Jag minns inte hur yxan såg ut, bara att den var kort, allt gick så fort och jag bara stod där och tittade.

Han berättar att butiken blivit rånad en gång tidigare och då gjorde han motstånd och fick skador så han vågade inte göra något nu.

– Det var inte samma personer nu som förra gången.

De två männen åtalas också för att ha försökt råna Coop i Åby tillsammans med ytterligare fyra personer den 11 februari 2018, dagen innan guldrånet. Också då användes en yxa.

En 31-årig kvinna åtalas för att inför brotten gett råd om genomförandet och planerandet samt låtit männen använda hennes bostad som samlings- och övernattningsplats.

Ytterligare två personer åtalas för bland annat grovt häleri.

Enligt förundersökningsprotokollet avslöjade sig en av rånarna genom sina skor, de hade han nämligen på sig på flera bilder i en mobiltelefon.

Läs mer:Rånet ett insiderjobb?

Läs mer:"Jag orkar inte längre"

011- 200 441

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell