Skanska storsatsar i byggprojekt

Hyreslägenheter och ett privat äldreboende. Det ska det bli i kvarteret Bergskvadraten i hörnet av Kungsgatan och Kvarngatan.

24 augusti 2018 19:00

Skanska som är entreprenör när Lundbergs bygger i Kvarnbacken intill har köpt tomten här av Lundbergs och kör ett eget projekt i den sista utvecklingsdelen ut mot Kungsgatan. Totalt satsar Skanska här 500 miljoner kronor.

Tomten i dag: en stor grop. Projektet Kvarntorget består av två kvarter: Bergskvadraten vid Kvarngatan där det ska byggas 101 hyreslägenheter och 72 vårdboenden, delvis integrerat i samma hus, och Kopparkypen ut mot Kungsgatan, där det ska bli 40 nybyggda bostadsrätter, och troligen även bostadsrätter i den gamla industribyggnaden, Q-huset.

På fredagen anordnades en byggstartsceremoni. Inflyttning blir det år 2021.

– Vi befinner oss i Norrköpings hjärta, sa kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) som tackade Skanska för att de fyller det här tomrummet på platsen, med liv, med respekt för historien, och omsorgsföretaget Vardaga för hjälpen med att äldre kan bo tryggt.

– I dag tar vi första hammarslaget för ett bygge som verkligen kommer att bidra till förnyelsen och utvecklingen av Norrköping.

Regionchef Håkan Isfalk berättade Skanska att etablerar ett nytt bolag i stan: Skanska Hyresbostäder AB, som ska utveckla hyresrätter i Norrköping.

– Det gör vi på ett fåtal orter i Sverige.

Byggprojektet här kommer att ge jobb till hundra personer.

Vårdboendet, ett äldreboende med demensinriktning, kommer att ge ett 80-tal nya arbetstillfällen. Vardaga som ska driva det ägs av vårdkoncernen Ambea.

– Våren 2021 kommer vi att slå upp ett äldreboende här med 72 lägenheter, Villa Kvarnen, säger Fredrik Gren, vd för Ambea.

Vardaga driver 75 boenden i Sverige. Villa Kvarnen ska bli en kunskapshubb i arbetet med demensfrågor.

Gertrud Öjetoft, Kimstad, är regionchef för äldreomsorgsföretaget Vardaga. I dag har företaget verksamhet närmast i Linköping.

– Fantastiskt att få bygga här, säger hon.

Ambea har utvecklat en modell för att få nyanlända in i jobb i omsorgen.

– Vi kombinerar praktik och svenskundervisning och klär på en omsorgskunskap, säger Fredrik Gren.

En tredjedel av de 80 som ska anställas kommer troligen att ha en annan utbildning än undersköterskeutbildning från början.

Fakta

Projektet Kvarntorget består av två kvarter.

Bergskvadraten vid Kvarngatan består av två huskroppar. I den ena, med sex våningar, blir det både äldreboende och hyresrätter. Det andra huset har två våningar. På innergården: ett gemensamt torg.

I Kopparkypen mot Kungsgatan blir det bostadsrätter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren