Så många oroas för att drabbas av brott

Ändå har nästan hälften av alla östgötar glömt att låsa ytterdörren

Många oroas över risken för inbrott, samtidigt som antalet inbrott minskade med 24 procent förra året.

Många oroas över risken för inbrott, samtidigt som antalet inbrott minskade med 24 procent förra året.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott & Straff2019-11-07 20:00

Enligt säkerhetsföretaget Verisures pressmeddelande, där de presenterar en ny undersökning från Kantar Sifo, är november och december högsäsong för inbrott och det är också de månaderna då flest invånare i Östergötland känner sig otrygga.

På torsdagen presenteras den årliga nationella rapporten “Svenskarna & Trygghet 2019”. Totalt har 4 200 svenskar svarat på frågor om säkerhet och trygghet i sitt hem och närområde. Undersökningen visar att nästan var femte invånare i Östergötland oroar sig för inbrott. 

Samtidigt som det oroas mycket, slarvas det mycket med säkerheten och det vanligaste är att man glömmer att låsa sin ytterdörr, viket nästan varannan östgöte glömt.

Undersökningen visar också att nästan var tredje östgöte har lämnat fönster eller altandörrar öppna när de åkt på semester och nästan lika många har gömt nycklarna utanför bostaden, exempelvis under en kruka eller glömt nycklarna i dörren.

Enligt Brå, minskade under förra året antalet bostadsinbrott med 24 procent jämfört med året innan. 1,8 procent av hushållen uppger att de utsatts för bostadsinbrott under 2018.

Enligt Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure är kontroll trygghetsskapande.

–  I en larmad bostad med bland annat kameror och vibrationsdetektorer på fönster och dörrar, avbryter inbrottstjuven oftare eftersom de inser att larmet redan har gått. Eller att de kan hamna på film som vi kan se i realtid och polisen som får en indikation om pågående brott brukar vara snabba att åka ut då, säger Fredrik Ringborg.

Men det behöver inte vara larm och kameraövervakning, utan betydligt enklare saker som skapar trygghet enligt Fredrik Ringborg.

– Att man har bra samverkan med sina grannar och att man vet vad man ska göra om man blir utsatt för inbrott eller brand exempelvis.

– Nu när vi går in i en period då inbrotten ökar är det särskilt viktigt att tänka på hemsäkerheten. Fundera på om du har gjort vad du kan för att trygga ditt hem och tänk lite extra på att kontrollera fönster och dörrar när du lämnar hemmet, säger Fredrik Ringborg.

Andra tips nu när vi mörkret lägrar sig över Sverige är att använda olika timer-funktion. Sätt timer på lampor och radio som går i gång och stängs av vid olika tidpunkter olika dagar i veckan.

Att be någon ta in posten, kanske skrapa bilrutan och se till att snön plogas undan är andra sätt att skydda sig mot inbrott om man åker bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!