Rädsla och oro efter bomben

Lindåkersgatan, Nygatan och nu Gamla Torget. Norrköpingsborna tvingas ännu en dag vakna upp med ilska, rädsla och oro efter att en bomb detonerat.

15 mars 2018 14:03

Rebecka och Jim bor med sina två hundar ovanpå Stopet och de vaknade av den kraftiga smällen.

– Vad är det som händer, det smäller och sedan börjar hela huset att vibrera, vår stora hund studsade in i elementet av smällen, billarm började tjuta och fönstren slogs upp av smällen, säger Rebecka.

De förstod att nåt allvarligt hänt eftersom smällen var så kraftig.

– När vi tittade ut såg vi först en ensam civilpolisbil sen tog det mer än fem minuter innan polis, ambulans och brandkår var på plats. Polisen letade runt med en ficklampa, berättar Jim.

Paret klädde snabbt på sig, lugnade hundarna och väntade på att polisen skulle komma. Men det dröjde. När de efter någon timme kom upp till Jim och Rebecka för att höra vad de sett blev de också uppmanade att inte gå ut med hundarna eftersom polisen inte visste om de skulle behöva kalla in bombgruppen.

En man som jobbar en liten bit ifrån torget känner sig rädd, frustrerad och förbannad.

– Jag tror det handlar om krogkrig och att det kommer att fortsätta.

Han tror det kan handla om utpressning, folk som vill ta över krogen. Så berättar han om när Hells Angels tog över Trädgår´n, en uteservering på samma gård.

– Hells Angels bara klev in och stängde portarna, ingen fick gå in eller ut förrän de snackat med ägarna, efter det öppnades dem igen och de gick lugnt därifrån.

Lars och Sol-Britt, ett äldre par som bott hela sina liv i Norrköping går förbi på torget och tittar på förödelsen.

– Det är förskräckligt och det blir bara värre, säger Sol-Britt som var vaken och hörde smällen ända hem.

– Jag tror att det är försäkringsbrott som ligger bakom, som med folk som bränner bilar, säger Lars.

New York Grill & Bar är en av krogarna som ligger i närheten. Utanför sopar ägaren Cathrine Andersson glaskross.

– Det är inte våra rutor utan deras, säger hon och pekar uppåt.

De har verksamheter i Linköping, Västerås och Jönköping och jag har alltid upplevt Norrköping som lugnast, det här är helt sjukt. Vill man ha High Chaparall får man väl flytta till USA, säger Cathrine Andersson.

Strax efteråt kommer glasmästarna med en skylift för att byta ut de krossade glasrutorna högst upp.

– Det händer inte varje dag att man får byta rutor efter ett bombdåd, men jag har varit med om det tidigare säger glasmästaren Anders Håkansson.

Bombfakta

En bomb är en explosiv anordning, vanligen någon form av behållare fylld med sprängämne. Bomben är gjord för att orsaka förstörelse där den sprängs. Bombexplosionen måste utlösas av något, vanligen en timer, en fjärrkontroll eller någon form av givare, vanligen höjd, radar eller kontakt.

En detonation sker när reaktionszonen i ett explosivämne breder ut sig i ämnet med mer än ljudets hastighet.

Detta sker genom att en mycket kraftig chockvåg hettar upp reaktanterna till så höga temperaturer att energifrigörelsen sker.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa