Vid 13-tiden på torsdagen öppnas portarna till träffpunkten på Linköpingsvägen 14-16 och för övrigt på samtliga 13 träffpunkter i Norrköpings kommun. Redan vid starten av det öppna huset är ett 25-tal besökare på plats i samlingsrummet och dessutom ett antal av de föreningar och organisationer som träffpunkten samarbetar med.

En av dessa är Demensföreningen i Norrköping och dess ordförande Pia Georgsson Asp som här leder samtalsgrupper framförallt för yngre demenssjuka.

– Jag jobbade med detta i kommunen förut men det finns så mycket att göra i frågan så jag är tvungen att fortsätta arbetet, säger Pia Georgsson Asp som menar att det finns mycket att göra för att göra livet lättare för den här gruppen av patienter.

Artikelbild

| Sofie Skogh, aktivitetsledare på träffpunkten.

Aktivitetsledaren på träffpunkten Sofie Skogh står redo med en mikrofon i handen för att presentera alla de aktiviteter som finns att tillgå på träffpunkten för besökarna men Folkbladet hinner växla några ord med henne först.

– Jag har bara varit med på ett öppet hus men redan nu är det fler här än förra året så det är stort intresse, säger Sofie Skogh som nämner några av alla de aktiviteter som sker den närmaste veckan.

– Vi har bingo och visar film, sedan har vi också språkcaféer tillsammans med föreningen ”Mångfalden” och så ett teknikcafé mad ABF där man bland annat kan prova på surfplattor och mycket annat.

Antalet besökare varierar men enligt Sofie Skogh är det ett snitt på 15-20 personer som besöker aktiviteterna på träffpunkten.

Artikelbild

| Pia Georgsson Asp, ordförande för Demensföreningen i Norrköping.

– Det är en viktig verksamhet för många och ett sätt att komma ut och möta andra människor. Man måste komma ihåg att många äldre lever ensamma efter att ha förlorat sin livspartner och kanske också sina vänner efter att ha kommit upp i åren. Då blir det här ett sätt att hitta umgänge, förklarar Sofie Skogh.

Man har också samarbete med Dövteamet som hjälper till att teckentolka, exempelvis genomför kyrkan en gudstjänst med teckenspråkstolk via träffpunkten. Under det öppna huset simultantolkar Lena Ek från Dövteamet allt som sägs på teckenspråk och lyckas till och med med presentera sin egen verksamhet via tal i mikrofon medan hon teckentolkar med andra handen.

Artikelbild

| Lena Ek från Dövteamet tolkade på teckenspråk.

På vägen ut fastnar blicken på några affischer som är en god termometer på vilka aktiviteter som är extra populära. Den ena handlar om en träff med ost och vin och den andra om en heldag med gratis hårklippning av elever från Drottning Blankas gymnasiums frisörlinje: bägge är fullbokade sedan länge.