2018 års kultur- och idrottsstipendiater tilldelades i går sina utmärkelser vid en ceremoni i Rådhuset.

På plats fanns bland annat Klas Isaksson som fick ta emot Norrköpings kommuns kulturstipendier till Moa Martinsons minne på 140 927 kronor.

Det är ett arbetsstipendium inom kulturområdet som kommunen varje år delar ut och stipendiebeloppet motsvarar en krona per kommuninvånare.

Artikelbild

| Isaksson tog i går emot Norrköpings kommuns kulturstipendier till Moa Martinsons minne. Olle Vikmång (S) och Olle Johansson (S) delade ut stipendiet.

”Klas Isaksson är en mångfacetterad och gränsöverskridande kulturutövare. Han är en allsidig person som målar, komponerar musik och skriver. Stipendiet kan resultera i överraskande projekt – han kan förvåna och beröra oss när han nu vill gå vidare i sin konstnärliga karriär som soloartist och arrangör", löd motiveringen.

Han är känd som en av medlemmarna i "Den Svenska Björnstammen", men satsar nu på en solokarriär och har flera intressanta projekt på gång.

I slutet av februari släpper han en ny EP och till den kommer också en kortfilm.

– Jag är inne i en process som pågått ett par år där jag kommer släppa väldigt mycket solomaterial och jag kommer jobba med de släppen som utgångspunkt för olika konstverk, säger han.

Vad är det som gör att du vill arbeta på egen hand nu?

– Jag tror det handlar om att självförtroendet gått upp så pass mycket. Det är något annorlunda att jobba solo. Att jobba med musik som jag gjort handlar mycket om att skapa stämning. Någon gång vill man försöka ge sig på saker som är mycket djupare än att skapa trevlig stämning.

Vad betyder det att tilldelas det här stipendiet?

–  Det här betyder väldigt mycket. Jag har hållit på ganska länge som kulturutövare och fått det att fungera, men sökte det här stipendiet nu för att jag kände att det var ett viktigt steg att ta, att börja göra saker under eget namn och jobba med en budget.

Ni har haft stora framgångar med Den Svenska Björnstammen. Gör det att du känner en press att prestera nu?

– Nej. Vi gjorde en stor spelning på Peace & Love något år och jag tror vi var den akt som drog flest besökare, på den största festivalen, och då kände vi nog alla att det här går inte att överträffa. Nu får vi försöka fokusera på andra saker. Att försöka bli stora är helt ointressant. Nu har vi nått den punkten. Nu ska vi försöka lära oss att göra helt andra saker.