Det är nu lite mer än ett år sedan branden i Navestad sporthall.

Det var en mörk dag – inte minst för Frinavets fritidsgård som tvingades flytta.

Sedan dess har de fått hålla till i Svenska kyrkans lokaler i Ringdansen Centrum.

Artikelbild

| Hedrad. Skådespelaren Berit Malmqvist var själv på plats i Svenska kyrkans lokaler i Ringdansen centrum på torsdagen när stipendiet delades ut. "Jag är jätte-, jättestolt och känner mig hedrad att få vara med om det här", säger hon.

Men prövande tider kan också föra något gott med sig. Det har Frinavet och Koopet visat, som fortsatt sitt viktiga arbete, och nu prisas för sina insatser.

– Koopet är en förening som drivs av och med ungdomar på en fritidsgård. Arbetet utgår från ungdomars villkor, demokratiska värderingar och deras intressen. Utgångspunkten är att allt är möjligt om man är beredd att jobba för det. Det är precis den uppmuntran och framtidstro som barn och ungdomar behöver i socioekonomiskt utsatta områden. Frinavet och Koopet har visat vad brinnande engagemang och vänskaplig kärlek kan göra för alla och skickar ovärderliga signaler för framtiden, säger Larsolof Engberg, vd för Fonus Öst, som instiftat stipendiet.

Det är tredje året som stipendiet till Berit Malmqvists ära delas ut. Det går till "en ung eldsjäl (18-30 år), som verkat för en god gärning gentemot sina medmänniskor”. För två år sedan gick det till Marcus Fyrberg, i fjol var det Ronja Kyndel som fick ta emot det och i år går alltså de 25 000 kronorna till Koopet.

– Det känns fantastiskt. Det var en väldigt stor överraskning och blev en bra julklapp för vi fick reda på det här precis innan jul, säger Kerstin Vigren som är föreståndare på Frinavet.

Artikelbild

| Fick flytta. Kerstin Vigren och de andra på Frinavet tvingades flytta verksamheten efter branden för ett drygt år sedan. Efter sommaren är förhoppningen att de ska kunna flytta tillbaka till sin gamla lokal.

Hon berättar att Frinavet är en verksamhet som förutom de vanliga fritidsgårdssysslorna jobbar mycket med delaktighet och inflytande.

– Barnen och ungdomarna får lära sig hur man gör för att kunna bestämma och vara delaktig och ta beslut.

Berätta lite om Koopet?

– Koopet är en gammal förening som startade redan 1982. Då var det en kooperativ förening men det har övergått till en ideell förening. Är man besökare här så blir man medlem i den här föreningen.

Vad kommer pengarna att användas till?

– Det finns många hål att stoppa pengarna i förstås men ett stort arbete som vi gör i området tillsammans med andra är att jobba med Navestad mot våld. Bland annat kommer vi ha en jättestor festival härute 5 juni. Meningen är att pengarna ska komma barn och unga i området tillgodo genom vår verksamhet.