Enligt en SIFO-undersökning, 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i ålder 15 till 79 år, som gjorts på uppdrag av Resia menar en tredjedel av svenskarna att de aldrig bråkar på semestern. De som svarat att de bråkar menar att olika intressen och diskussioner kring vad man ska göra på semestern är det som främst leder till konflikter.

– Att en så stor del av svenskarna aldrig bråkar på semestern var verkligen en positiv överraskning. Kanske kan det ha med att göra att 41 % av svenskarna* föredrar att planera och boka mycket redan innan man reser iväg på semestern. Därför blir det sannolikt en del diskussioner hemma innan man kommer iväg medan man sedan på resande fot har mindre saker att bråka om, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia, i ett pressmeddelande.

Något som berör och som gör att ungefär en femtedel av svenskarna bråkar är olika intressen och vad man ska göra på semestern. Bland de som svarat annat är det flera som nämner alkohol och hur man bäst ska hitta vägen som främsta anledningar till gräl.

18 procent av svenskarna menar att bråk uppkommer på grund av olika förväntningar på resan. En part ser kanske en aktiv semester framför sig medan den andra helst vill koppla av på en solstol. En vill stanna hemma, den andra vill ut och upptäcka världen. Kommunikation är som vanligt A och O för att undvika problem och att kommunicera, kompromissa och att undvika att bli riktigt hungriga.