På fredagskvällen vid 22.30-utsattes en pojke under 15 år som var på besök i Lindö, för ett rånförsök när han under knivhot uppmanades att lämna ifrån sig sin mycket dyra jacka. Vad som gjorde att rånet inte fullbordades är i nuläget okänt, men på söndagen utsattes en annan ung person för ett fullbordat rån i centrala Norrköping.

– Det är lite som det set ut sedan i höstas, märkeskläder har blivit hårdvaluta, säger Lasse Eriksson, vid ungdomspolisen i Norrköping.

Även om man självklart ska få ha på sig precis vilka kläder man vill utan att bli utsatt för brott, kan det för många verka oansvarigt och som en uppmaning till att bli utsatt för brott, om man bär en jacka som är värd 10 000 kronor.

Artikelbild

| Lasse Eriksson, polis med ungdomsfokus oroas över den brottslighet som inte syns i statistiken.

– Jo, så kan man tycka, och vi ser att den här typen av stölder och rån ökat de senaste åren, säger Lasse Eriksson.

Behåller brottslingen kläderna eller säljer man dem vidare?

Det är både och, de flesta kränger dem säkert, men det finns nog de som behåller dem själva också eller ger bort till någon kompis, säger Lasse Eriksson.

Pengarna man får för de stulna kläderna kan vara till för att reglera en skuld som man dragit på sig, kanske i samband med försäljning av droger.

Pojken som misstänks för rånet kunde efter vittnesförhör och polisens utredningar gripas senare under söndagen.

– Han greps i närheten av sin bostad, säger Lasse Eriksson.

Polisen tittar nu även på om han kan ligga bakom rånförsöket i Lindö i fredags kvälla.

– Vi tittar på om det kan vara samma person som ligger bakom rånet och rånförsöket, men vi tittar även på fall längre bakåt i tiden där vi på nytt kommer att höra målsägare för att se om samma person kan vara inblandad även i de fallen, säger Lasse Eriksson.

Så gott som varje vecka anmäls brott där unga personer fått sina märkeskläder stulna eller blivit rånade på dem.

– Men mörkertalet kan vara stort eftersom det inte alltid behöver framföras några hot, ibland räcker det med att en person visar sig eller att man stöter på fyra fem personer för att man ska känna sig hotad och förstå vad de vill, säger Lasse Eriksson.

Eftersom den anhållne pojken är yngre än 18 år är det troligt att han efter måndagens förhör släpps.

– Vi tar alltid kontakt med vårdnadshavare och socialtjänsten för att de ska kunna vidta åtgärder, mer än så kan polisen inte göra, säger Lasse Eriksson.