13 ljusinstallationer skapade av konstnärer från hela världen har kunnat beskådas utmed Motala Ström och Industrilandskapet. Men i söndags var den tredje upplagen över och just nu monteras konstverken ner.

– Den nya startplatsen i Carl Johans Park har varit perfekt då den på ett trevligt sätt har välkomnat alla pendlare till Norrköping med budskapet från installationen ”Today I Love You”, skriver kommunala Upplev Norrköping i ett pressmeddelande.

Närmare tusen personer har gått med på Upplev Norrköpings guidade turer, vilket är en ökning jämfört med tidigare år.

Artikelbild

| Häftig show. Tjejerna i House of Silver, bjöd på en riktigt häftig dansshow i samband med nyårspromenaden.

– Vi vet dessutom att väldigt många har gått promenaden på egen hand och många fina bilder av Norrköping sprids i sociala medier.

När det kommer till kostnaderna är det dock inte lika positivt. Här ser det ut att bli en förlustaffär. Totala kostnaden för ljusfestivalen ligger på cirka tre miljoner kronor vilket är en miljon kronor dyrare än budgeten.

– Vi var sämre på införsäljning av samarbetspartner, jag tror vi var lite överoptimistiska där, förklarar Magnus Nilsson, VD för Upplev Norrköping AB.

I förra veckan var Magnus Nilsson och några andra från Norrköping i Amsterdam för att titta på nästa års konstverk – totalt 100 varav 35 nya.

– Vi är näst viktigast, efter Amsterdam, av totalt 23 städer i världen, när det gäller att välja konstverk, säger Magnus Nilsson.

VD:n framhåller att man kommer att försöka satsa på fler regionala konstnärer till nästa års Norrköpings Light festival, som med största sannolikhet kommer att bli av.

– Dels vill vi uppmärksamma lokala konstnärer, dels blir det billigare, säger Magnus Nilsson.