– Det är en pulshöjande dramathriller. Meningen är att få folk att tänka efter, den skildrar det vi blundar för, säger Norrköpingskillen Joakim Sällquist som spelar pappa Roland i filmen Goliat.

Filmen är regissören Peter Grönlunds uppföljning till "Tjuvheder".

Och det är en ganska svart syn på livet som spelas upp. Det kretsar kring en familj med stora svårigheter. Arbetslöshet, sjukdom, utförsäkring. Bruket i orten har lagt ner, och många väljer kriminaliteten som en utväg.

Artikelbild

| "Meningen är att få folk att tänka efter, den skildrar det vi blundar för", säger Joakim Sällquist. Till vänster Christooffer Watson.

– Banken är på väg att ta huset också. Och mitt i allt detta får pappan en inställelsedom och ska avtjäna sitt fängelsestraff. Det innebär att sonen får axla pappans roll i det kriminella nätverket, säger Joakim.

Och det blir ingen lätt uppgift för Kimmie, som spelas av Sebastian Ljungblad. Han blir ständigt utmanad av andra, bland annat Christoffer Watson som spelar en indrivare. Filmen är ganska hård, säger han.

– Så här är det. Den skildrar vad som kan hända.

Ett flertal av de medverkande har själva en bakgrund i kriminalitet. Det gäller även Joakim och Christoffer. De har båda tagit sig ur det och lever i dag normala liv. Men deras erfarenheter kommer till pass i filmen.

Artikelbild

– Många som ser sådana här filmer tänker att det "bara är spelande". Men vi kommer från denna bakgrund och vet hur det är, säger Christoffer.

De säger att filmen uppfattas som brutalt äkta. Att de har den bakgrunden de har påverkat. Däremot spelar de inte sig själva.

– Nej, jag spelar inte mig själv, det är en roll. Men det finns en igenkänningsfaktor, jag har ju erfarenhet och vet hur det känns. Jag får gå tillbaka några år i livet och skapa trovärdighet, säger Joakim.

Trots det tunga manuset är filmen inte nattsvart.

– Den skildrar varma människor i en hård miljö, säger Joakim.

Filmen, som fått ekonomiskt stöd av Norrköpings Filmfond, är till stora delar inspelad i Norrköping men även Skärblacka, Vånga och ett par andra ställen.

– Man känner helt klart igen många miljöer, säger Joakim.

Goliat har storslagen premiär på Cnema på fredag. Joakim, Christoffer, Peter Grönlund och andra ut filmteamet är på plats.

Det är stor skillnad på att spela in film mot det liv de levde för ett par år sedan.

– Det har gett erfarenhet och har varit mycket kul. Dessutom känns det som en revansch på livet, att folk tror på en nu, säger Christoffer.

På stora galapremiären i måndags fick de gå på röd matta, och allt som hör till.

Hade du kunnat föreställa dig detta för ett par år sedan?

– Nä, ingen hade velat ha mig då, säger Christoffer.