Folkbladet berättade häromdagen om en fånge på Anstalten Kolmården som där avtjänar livstidsstraff för ett mord begånget 2006 och som vill ha straffet tidsbestämt. Mannen som nu är i 60-årsåldern har alltså suttit närmare 12 år i fängelse. Efter artikeln har flera läsare undrat hur det kommer sig att det sitter livstidsdömda för mord på Anstalten Kolmården som ju benämns en öppen anstalt (en anstalt med säkerhetsklass 3, den lägsta klassen).

– Det är inte vanligt, det måste vara rätt så ovanliga förutsättningar för att någon med det straffet ska avtjäna det på Anstalten Kolmården och jag förstår att det kan ses som lite konstigt, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården som tillägger att han inte kan uttala sig om individuella fall utan bara generellt.

Ytterst beror det på hur Kriminalvårdens uppdrag är formulerat.

– Det är formulerat så att ingen ska sitta i ett fängelse med högre säkerhetsklass än vad som är behövligt, det ingår i det uppdrag som Kriminalvården har från regering och riksdag. De här bedömningarna görs kontinuerligt för de intagna och så har naturligtvis också varit fallet här, säger Ulf Mossberg.

– Sedan kan man rent allmänt säga att många kanske inte tänker på att det går fler mördare på gatorna än vad vi har inom Kriminalvården med tanke på alla som avtjänat sina straff.

Orsaken är alltså kort sagt att Kriminalvården bedömt att den aktuella fången inte behöver högre säkerhetsklass än vad som är fallet på Anstalten Kolmården.