Dels för att se hur projektet har genomförts enligt de lagar och regler som finns men också när det gäller det kommunala bolagets öppenhet.

– Offentlighetsprincipen finns för att säkerställa att medborgare och media kan granska förtroendevalda och tjänstemäns beslut och hantering av skattepengar, säger oppositionsrådet Sophia Jarl.

Stämmer det att din sekreterare skrivit ut alla dina mejl och lagt dem i en mapp till mig redan på torsdagen, men att det förhalades av andra för att jag inte skulle få ut mejlen innan helgen?

Artikelbild

| Oppositionsråd Sophia Jarl (M) är starkt kritisk till hur Upplev Norrköping sköts.

– Ja, det stämmer att allt var förberett när min sekreterare gick hem torsdag eftermiddag. Jag blev upprörd när jag fick veta att annan personal i Rådhuset skyllde på att min närmaste medarbetares frånvaro var orsaken.

Jag har tidigare sett siffror på leksaksinköp för sex miljoner kronor och omsättning på 12 miljoner kronor, betydligt mer än Upplev gick ut med alltså, i dina mejl ser jag att du också har varit frågande till de siffrorna – vilka siffror stämmer?

– Siffrorna Svedahl lyfter fram förvånar mig. Jag såg direkt, när jag började granska vissa handlingar, att de hade ett omsättningsmål i leksaksshoppen på 12 miljoner kronor och att de räknade med vinst på leksakerna på 50 procent från inköpspriset. Den som kan räkna inser att det då innebär att de måste köpa leksaker för 6 miljoner kronor, säger Sophia Jarl.

Som det verkar så visste ingen i styrelsen vem som skrev under Marvel-avtalet – har ledamöterna rätt kompetens ?

– Det verkar som om den mesta kontakten varit mellan enbart vd och ordförande och då spelar det ju ingen roll hur mycket kompetens styrelsen har om de inte blir delaktiga i arbetet.

Det kan tyckas konstigt att Reidar Svedahl varit med på Marvelutställningen utan att veta vem som skrivit under avtalet. Och om han vetat det, vilket han måste ha gjort, så visste han också att förre vd, Magnus Nilsson, inte hade befogenheter att skriva på avtalet eftersom vd inte ensam får skriva under avtal överstigande 10 basbelopp (cirka 500 000 kronor).Vd har alltså överträtt sina befogenheter även om någon skulle sagt åt honom att skriva under avtalet.

– Om inte Svedahl ens vet att firma tecknas av honom själv tillsammans med vd för bolaget så är det ju högst anmärkningsvärt utifrån ansvaret som ordförande, och ansvarig för att hantera mångmiljonbelopp av våra gemensamma skattepengar, säger Sophia Jarl.

Inköpen av leksakerna från Lekia har skett genom att man sedan tidigt i våras debiterats avräkning från det belopp man muntlig kommit överens om, vilket kan tolkats som ett sätt att hålla sig under radarn för upphandling, när man i själva verket bedrivit otillåten direktupphandling.

– Även om kommunen köper saker löpande så är det ju tveksamt om man rent juridiskt kommer undan utan upphandling. Reidar Svedahl som är näringslivsansvarig bör givetvis undvika gråzoner i lagen om offentlig upphandling, jag antar att Reidar kände till att något skulle säljas i shoppen och att det inte var egentillverkade leksaker av kottar och bark, säger Sophia Jarl.

Kommer du eller tror du att någon annan kommer att kräva Reidar Svedahls avgång som ordförande och kommunalråd?

– Det är för tidigt att ställa sådana krav, jag vill vänta på ett antal utredningar kring vad som hänt - vilket jag tycker är viktigast, och även göra en polisanmälan, säger Sophia Jarl.

Folkbladets granskning inleddes när Upplev Norrköpings dåvarande vd Magnus Nilsson greps för fortkörning och var en hårsmån från grovt rattfylleri förra året. Och granskningen fortsätter.

Läs mer:Köpte leksaker för miljoner

Läs mer:Bolaget kan avvecklas

Läs mer:Upplev Norrköpings sparkrav

Läs mer: Beslut om ljusfestivalen

Läs mer:Så tycker de tidigare ansvariga för Upplev Norrköping

Läs mer:Varför sa vd inget?

Läs mer:Vet inte var han är eller gör

Läs mer:Turerna kring Upplev går vidare

Läs mer:Svedahls svar på kritiken

Läs mer:Prata inte med media

Läs mer:Kritisk till Svedahl som vd

Läs mer:Nya tillfälliga direktörer

Läs mer:Vd körde påverkad

Läs mer:Fortsatt förtroende och böter

Läs mer: Möten avgör Nilssons framtid

Läs mer:Nära gränsen för grovt rattfylleri