Krönika Det var ju så här: För ganska precis tre år sedan nåddes jag av meddelandet att cancern hade flyttat in i min kropp, prostatacancer; som ju så många män drabbas av.

En operation skedde ganska omgående med hjälp av en robot som med hjälp av duktiga kirurger och annan operationspersonal lät sig komma in i alla skrymslen och vrår för att försöka hejda förloppet.

En av doktorerna stod vid min sänggavel den där morgonen då jag nyss hade vaknat. Slangar här och var förstås och en aning omtumlad gav en av doktorerna beskedet: ”God morgon Jonasson, operationen gick bra, men tyvärr gick det inte att få bort allt.”

Jag var snart uppe på benen och promenerade i korridoren, lite frukost gick också ner. Efter bara ett dygn fick jag åka hem, borta bra men hemma bäst! Medicinering väntade nu för att hålla den här elakingen i schack. Och det gick bra, jag måste säga att dom här tre åren har varit de bästa i mitt liv.

Du undrar varför kanske? Jo så här var det: Efter att ha lyckats komma tillbaka får man sannerligen en speciell syn på livet: det värdefullaste vi ju har. Jag har aldrig varit speciellt hänförd av statusprylar och annat som tycks intressera människan mera än allt annat. För min del fick vårens första blommor en större upplevelse än annat liksom skogens sus, stunderna i hängmattan; bara ligga där och njuta!

Första lärkan vid den långa promenaden som varit så njutningsfulla även om de ibland sträckte sig ända till Ektorp från Söderköping. Men saker och ting förändras, den där elake fan har bosatt sig i min kropp och det med besked! Kommer jag också nu att behålla min positivitet till livet, svaret är att den släpper jag inte i första taget. Jag kan till och med sträcka mig till att skämta om eländet, annars skulle man ju gå under! Min snälla och älskvärda hustru hjälper mig, ensam vet i sjutton om det skulle gå. De mediciner jag måste ta nu håller värken borta men skapar tyvärr andra olägenheter. Så om du möter en liten gubbe med käpp på staden: stanna och prata en stund, dra gärna en dråplig historia för mig ty skratt är också en god hjälp på vägen. Nu väntar snart behandlingar och dessa sker av en fantastisk professionell personal, jag har mött många under den här resan. Och du; jag har inga nyårslöften att utlova, för min del räcker det med en nyårsönskan: Jag vill bli frisk! Jag önskar ett: Gott Nytt År och en god fortsättning under årets alla dagar!