Mer närproducerat blir det inte

Hallå där Magnus Malm på The Lamp hotel, som ställt ut en bikupa på hotelltaket. De nya "husdjuren" ska förse gästerna med honung.

6 juli 2015 15:07
Hur kom ni på det här?

– Vi tyckte det var en trevlig grej. Jag hörde att ett hotell i Växjö hade bikupor, men de stod lite utanför stan. Vi tänkte att vi tar det ett steg till och placerade den ovanför utetoaletterna på innergården. Det finns ju närproducerat, men vi kallar det här för "härproducerat"!

Hur mycket honung kommer de producera?

– En bikupa producerar ungefär 50 kilo varje gång den töms. Vi kallar det även för "honey at the lamp", för om man bokar bröllopssviten bjuder vi på en burk honung. Vi serverar även honungen till våra gäster.

Har ni fått anställa en biodlare nu då, eller?

– Nej, vi slungar inte själva, men det är en biodlare som heter Ulla Lundström som sköter bikupan helt och hållet åt oss.

Bin behöver ju blommor, har ni fått plantera mer nu?

– Nej, de ger sig iväg flera kilometer så lindarna som finns i stan är bra. Sedan har ju folk blommor i sina balkonglådor! Så den honung som producerats kommer från innerstan.

Har ni tänkt på sting-risken? Har ni koll på vad man gör om någon gäst blir stungen?

– Många har uppfattningen att bin sticks. Men de är fredliga och inte alls som exempelvis getingar. Men vi har köpt Betapen om någon skulle bli stungen.

Vad har ni fått för reaktioner?

– I början var det rätt mycket surr, men nu är det ingen som störs av dem. 99 procent tycker nog att det är charmigt!

Har ni planer på att skaffa fler "husdjur"?

– Nej, men vi har gjort plats för en bikupa till. Vi får se hur det blir med det!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!