Ett antal tårtor av olika sorter och smaker står uppställda i fikarummet på De Geergymnasiet på tisdagsförmiddagen. Här ska en utmärkelse delas ut men det är en hel del "hysch-hysch" – föremålet för utmärkelsen ska nämligen helst av allt vara helt ovetande innan fikarasten som ska ske 9:30. 

Det handlar om utmärkelsen Årets rektor i Norrköping som Lärarnas riksförbund står bakom – förra året var det Ellenor Lindroth, rektor på Smedbyskolan, som blev årets rektor och i år är det Mattias Kempe Kreuze på De Geergymnasiet som valts efter att ha blivit nominerad av personalen.

Niclas Sjöström, kommunombud från Lärarnas riksförbund, finns på plats för att läsa upp nomineringen, han tycker det är ett bra val man gjort.

Artikelbild

| Mattias Kempe Kreuze i samspråk med Niclas Sjöström från Lärarnas riksförbund.

– Redan innan jag träffat honom hade jag hört mycket gott och vi har sedan dess alltid haft ett oerhört gott samarbete, säger Niclas Sjöström.

Vad är orsaken till att ni delar ut det här priset?

– Vi tycker att det här med ledarskap är oerhört viktigt i skolan, vi behöver bra chefer för att göra ett bra jobb och det brukar bli väldigt uppskattat av dem som får den här utmärkelsen. Min känsla är att den står ganska högt i kurs bland Norrköpings rektorer, bedömer Niclas Sjöström.

Fikarummet har vid det här laget hunnit bli ganska fullt och så kommer plötsligt huvudpersonen. Hemlighetsmakeriet har uppenbarligen fungerat för Mattias Kempe Kreuze ser överraskad ut när han får en blomkvast i handen och Niclas Sjöström berättar vad det hela handlar om och läser upp nomineringen som möts av applåder från de församlade.

Artikelbild

| Det bjöds på tårtor i olika utföranden och smaker under fikastunden.

Folkbladet ställer den klassiska sportfrågan: Hur känns det?

– Det känns jättebra! Priser och utnämningar är man inte så van vid så det är jättekul att få en uppskattning för det arbete man gör, säger Mattias Kempe Kreuze som varit samordnande rektor för De Geer och Kungsgård sedan 2014.

Artikelbild

| Glädjen var påtaglig hos Mattias Kempe Kreuze efter utnämningen.

– Just att det är medarbetarna som nominerat mig betyder jättemycket – det är klart att man kommer att få en liten egoboost av det.

Hur vill du se De Geer och Kungsgård utvecklas?

Artikelbild

– Bägge dessa skolor har gamla anor men samtidigt gäller det också att bygga någonting nytt, att vara en attraktiv skola. Så just att kombinera förvaltandet av det historiska arvet med att vara framåt och med i matchen tror jag är jätteviktigt, säger en glad Mattias Kempe Kreuze innan det äntligen blivit dags för fikat.