En undersökning från försäkringsbolaget If visar nämligen att många bilister glömmer var de parkerat sin bil under december. Detta ska bero på ett fullspäckat schema och labyrintiska parkeringshus i julhandeln – och många tror helt enkelt att bilen blivit stulen när de inte hittar den. I vissa fall går det så långt att man hinner anmäla bilen hos försäkringsbolaget i tron om att den just är stulen.

Fyra av tio som varit med i undersökningen säger att de någon gång "tappat bort" sin bil under julshoppingen. Runt fem procent av dem har gjort en stöldanmälan hos försäkringsbolaget.

– Tidigare år har vi kunnat se en ökning av den här typen av fall just i december. När det är extra aktiviteter som ska hinnas med är det lätt hänt, säger Caroline Starck, informationschef på If.

Och de scenarion som ligger bakom de borttappade bilarna är många:

– Ofta handlar det om en julklappsstressad förälder i en storstad som förirrat sig på en parkering i ett köpcentrum. Men det kan också handla om någon som exempelvis skjutsat sitt barn till skolans luciafirande för att sedan ta bussen direkt till jobbet och glömt bort bilen någonstans på vägen. Eller någon som tagit bilen till en familjesammankomst eller julfest och taxi hem. Vi har fått höra många historier. Men som tur är kommer ju de flesta bilar tillrätta, förr eller senare, säger Caroline Starck.