På De Geer-gymnasiets skolgård står på onsdagsförmiddagen elever, lärare och fotografer och väntar i solgasset. Så dyker en röd buss upp och ut stiger statsminister Stefan Löfven med entourage ut för att genast börja hälsa på elever och andra närvarande. På plats finns också kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) för att ta emot gästen som snart ska hålla ett tal till De Geergymnasiets elever.

Stefan Löfven passar på att beundra den stora tavla av Carl Larsson ("Den första läxan") som pryder en av väggarna innan han äntrar aulan som i stort sett är fylld till sista plats den här dagen. Efter en introduktion av Kikki Liljeblad adresserar Stefan Löfven eleverna och betonar vikten att rösta i EU-valet.

– Man brukar säga att ungdomen är framtiden och det är sant men det är ändå något i det där jag inte tycker om. Ni är framtiden men ni är också nutiden och den politiska debatten, inte minst klimatdebatten, rör er i allra högsta grad, betonar Stefan Löfven.

Artikelbild

| Statsminister Stefan Löfven (S) besökte på onsdagen De Geer-gymnasiet och höll ett tal samt tog ett större antal selfies med eleverna.

Hans tal berör tre huvudpunkter: återigen upprepas att EU-valet är en folkomröstning om högerextremismen; han framhåller sedan vikten av den sociala pelaren och att arbetsvillkoren inom EU måste förbättras och harmoniseras mellan de olika länderna. Även Greta Thunberg nämns med stolthet.

– Jag vill se att även vi politiker tar ett steg till: jag vill att Sverige blir världens första fossilfria nation, vi ska gå före och driva på, säger Stefan Löfven.

Det är uppenbart att "Bensinupproret 2.0" (en protestgrupp som vill se billigare drivmedel och i skrivande stund har 631 748 medlemmar i sin Facebookgrupp) har oroat Socialdemokraterna för Stefan Löfven adresserar specifikt denna fråga.

– Jag kan förstå ilskan från vissa grupper är helt beroende av sin bil. Det är inte de som inte har några andra alternativ än att ta bilen som vi ska vältra över allt ansvar på och samtidigt måste vi klara en klimatomställning, gör vi inte det ger vi era barn och era barnbarn en dyster framtid, framhåller Stefan Löfven.

Artikelbild

| Aulan i De Geer-gymnasiet var välfylld under Stefan Löfvens besök.

– Men vi kan inte lägga över ansvaret på den enskilde som inte klarar sig utan bil utan vi ska göra som vi brukar i Sverige, vi ska hjälpas åt. Det är vi politiker som ska se till att det finns kollektivtrafik och renare bränslen. Jag älskar själv att köra bil men när vi gör det ska vi se till att göra det så rent som det någonsin går.

En av de frågor som kommer från eleverna blir kanske dagens trixigaste: Vilka svenska och utländska favoritfotbollslag har du?

Artikelbild

| Stefan Löfven framhöll vikten att rösta.

– Nu blir det svårt, skrattar Stefan Löfven som sedan erkänner att det är GIF Sundsvall som ligger närmast hjärtat. Om han måste säga ett utländskt lag blir det Tottenham.

Efter talet blir det selfies med elever innan bussen lämnar De Geer-gymnasiet och tar sikte på gatuköket Leon där en presskonferens ska hållas tillsammans med Johan Danielsson (S) som är tvåa på Socialdemokraternas EU-lista. Efteråt blir det tillfälle att ställa frågor till statsministern som kommenterar uppgifterna att Lars Adaktusson (KD) röstat mot aborträtten 22 gånger enligt DN.

Artikelbild

| Även utanför gatuköket Leon blev det selfies, här med Swar (t v) och Jones

– KD:s partiledare Ebba Busch Thor bör välja väg nu: står man upp för rätten till abort eller inte, det finns inte lagom här, tycker Stefan Löfven.

Är det extra viktigt för S att entusiasmera era väljare med tanke på de låga opinionssiffrorna inför EU-valet?

Artikelbild

– Det finns bara en opinionsundersökning som räknas och det är den på valdagen. Vi har haft en fantastisk kampanj och genomfört 240 000 samtal – det är klart att det är viktigt för oss att mobilisera men låt oss avvakta valdeltagandet och opinionen. Jag tror att det kommer att ändras till valdagen, säger Stefan Löfven.

Sedan har det blivit dags för att aväta en korv, en värdig avslutning på ett Norrköpingsbesök för vem som helst.