Efter den misslyckade Marvel Avengers Station-utställningen, där underskottet på 15 miljoner kronor nu täcks med Norrköpingsbornas skattepengar, måste Upplev Norrköping spara. Ett sätt är att dra in på evenemangen i Norrköping, där Norrköping Light Festival ligger närmast i tiden.

Efter Upplev Norrköpings extramöte i september fanns bara en punkt på dagordningen: Norrköping Light Festival. Förslag fanns på att bryta avtalet helt, vilket visade sig vara svårt och inte särskilt lönsamt eftersom det skulle kosta nästan lika mycket. Ett annat förslag var att minska antalet inhyrda konstverk, vilket också blev beslutat på mötet.

Genom att förhandla med holländska företaget Light Art Collection B.V kom man överens om att hyra ett färre antal konstverk. Northern Light skippades och Upplev Norrköping sparade 400 000 kronor.

– Det var det dyraste konstverket, det var därför vi valde det, säger Upplev Norrköpings tf vd Göran Lindgren.

Bedömningen som Upplev Norrköping gör är dock att Norrköping Light Festival även med en minskning av konstverk kommer att hålla hög klass.

Men ett av besparingsförslagen är än mer kontroversiellt, man diskuterade nämligen möjligheterna att flytta Norrköping Light Festival till Linköping.

"Kontakt har även varit med Linköping angående övertagandet av festivalen, de har uttryckt sig försiktigt optimistiska från de som jobbar med deras "stad i ljus". Finns sannolikt en möjlighet att samarbeta i framtiden."

Betyder det att Norrköping blir utan Light Festival i framtiden och att konstverken flyttas till Linköping?

– Nu blev det ju inte så utan vi beslutade att spara in på ett konstverk. Det finns inga konkreta planer som jag kan uttala mig om, säger Göran Lindgren.

Att få in tillräckligt med pengar på ljusfestivalen, där kommunen satsar en miljon om året, har varit ett bekymmer, trots att ordförande för Upplev Norrköping, Reidar Svedahl (L) tidigare sagt att det är pengar som vi ­garanterat kommer att få tillbaka och ­berättar att man räknar med att cirka 150 000 tillresta besökare per år kommer att komma hit för att se ljusutställningen.

Han säger nu också att 600 000 kronor finns i säkerställda intäkter. Men tf vd Göran Lindgren påpekar att det inte finns några skriftliga avtal gällande den finansieringen.