Som vi rapporterat om tidigare har Miljöpartiet valt att ingå ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och Vänsterpartiet. Detta efter att Miljöpartiet mest känt sig som "röstboskap" åt majoriteten, utan att få någon kommunalrådspost.

Den gångna mandatperioden fanns tre oppositionsråd, men efter valet lade Vänsterpartiet ett förslag om att en av sex kommunalrådsposter ska omvandlas till en oppositionsrådspost. I stället för sex kommunalråd och tre oppositionsråd vill man nu ha fem respektive fyra och detta röstades också igenom i kommunstyrelsen med stöd av M, MP samt SD. Detta ska upp till omröstning på fullmäktige den 15 oktober och oppositionens förslag där är att Moderaterna får två av posterna och Sverigedemokraterna en, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet delar på en.

Men frågan är om det blir så? Efter en diskussion inom Kvartetten har man kommit fram till att det vore bättre ekonomiskt om man drog ned på ett kommunalråd – och samma sak på det föreslagna "extra" oppositionsrådet.

Artikelbild

| Mia Sköld (MP), oppositionsråd.

– Fem-tre är en vettig fördelning av ekonomiska skäl, säger Lars Stjernkvist (S) med tanke på att det krävs ekonomiska åtstramningar och ordning och reda i ekonomin de kommande åren:

– Det speglar den nya ekonomiska verklighet som vi har.

Så det här är inget sätt för er att "ge igen" för att oppositionen "stulit" en post från er?

– Nej, svarade Lars Stjernkvist, som dock är upprörd över hur saker gått till:

– Jag blir upprörd över att man gör precis det som man fördömde innan valet, säger han med hänvisning till partier som Vänsterpartiet och Miljöpartiet som säger sig inte vilja ha någonting med Sverigedemokraterna att göra, nu drivit igenom förslaget om att flytta över en kommunalrådspost till oppositionen, tillsammans med just SD.

Kvartetten lyfter även fram att en oppositionsrådspost kostar mer än en kommunalrådspost, då kommunalråden även innehar nämndordförandeposterna. Men oppositionsråd Mia Sköld (MP) ger inte mycket för Kvartettens retorik.

– Det är kaffepengar de argumenterar om. Det är inte så att ett oppositionsråd till äventyrar kommunens budget.

Varför gör Kvartetten så här, tror du?

– Ja, de vill väl retas med oss? Det tillhör väl spelets regler. De har hittat ett sätt att få oss att framstå som sämre ekonomiskt ansvarstagande. Skulle de ha varit säkra på att det inte skulle bli ett sådant här tjafs, hade de bjudit in mig. Det är Lasse som misslyckats att förhandla med sina Kvartettkollegor.

Och att ni gjort detta med SD:s hjälp?

– Det har ingenting med politik att göra, det är bara matematik. Vi tänker aldrig samarbeta med SD, säger Mia Sköld.