Kvarstaden skrivs ner för åtalad i HP-Hjälpen

Först var kvarstaden ca 3,2 miljoner kronor, som sänktes till ca 1,5 miljoner vid åtalet och nu sänks till ca 1,3 miljoner.

Så här var mobilerna i hopkopplade när polisen slog till mot HP-Hjälpen.

Så här var mobilerna i hopkopplade när polisen slog till mot HP-Hjälpen.

Foto: Polisen

Norrköpings kommun2019-09-18 08:00

Åklagaren, Anna Lander, hade yrkat på en kvarstad om cirka 3,2 miljoner kronor för den 27-åriga man som är en av de huvudåtalade i målet om Högskoleprovsfusket. 

Tingsrätten fann i beslut i april förra året att mannen var skäligen misstänkt för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till osann försäkran, efter att polisen slagit till mot den ledningscentral som drev av fuskligan HP-hjälpen och som satt i system att ta betalt för att hjälpa folk som gjorde Högskoleprovet att fuska, och förordnade om kvarstad på så mycket av mannens egendom att statens fordran om drygt 3 miljoner kronor kunde antas täckas vid utmätning.

I samband med at åtal väcktes och rätten ansåg att det är klart mer sannolikt att de föremål som varit beslagtagna och är föremål för kvarstad, kommer från brottslig verksamhet än att de inte gör det.

Det yrkades på att mannens personbil, de kontanter som fanns på hans bankkonto, samt den bostadsrätt han ägde skulle förverkas för at täcka skulden till staten.

I januari 2019 dömdes mannen för ekonomisk brottslighet kopplat till fusket med Högskoleproven, en dom som han överklagade och i juni 2019 undanröjde Göta hovrätt tingsrättens dom  för de som överklagat och återförvisade målet till tingsrätten på grund av att domaren varit jävig innan målet avgjordes.

Att det återförvisas innebär dock inte att kvarstaden hävs per automatik eftersom rättsystemet använder kvarstad som ett sätt att värna statens intresse och få tillbaka det som misstänks tjänats på brottslig verksamhet.

–  Det är mycket troligt att vi kommer att överklaga beslutet med hänvisning till de skäl vi sedan tidigare har angett, för att låta hovrätten pröva detta, säger 27-åringens advokat Edward Lundqvist, som vill att kvarstaden ska hävas helt.

Kammaråklagare Anna Lander, som motsatt sig tingsrättens tidigare beslut, menar tvärtom att finns det risk för att han tar till flykten, gör sig av med egendom eller låter bli att betala eftersom det är mer sannolikt att hans tillgångar kommer från brottslig verksamhet, han är hårt skuldsatt sedan skatteverket sköntaxerat honom och han kan dömas till ett långt fängelsestraff.

Hur lång tid Göta hovrätt har på sig att fatta ett beslut i frågan om överklagan är inte tidsbestämt mer än att det ska ske skyndsamt.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!