Kritik mot halverad budget för sommarjobb

Kommunen halverar budgeten för sommarjobb för unga, vilket ska spara 3,5 miljoner kronor. Beslutet får kritik av Vänsterpartiet.

Anna Björkdahl (V), ledamot i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Anna Björkdahl (V), ledamot i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-15 08:00

Vid torsdagens möte i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden beslutade Kvartetten med stöd av M och SD att halvera budgeten för sommarjobb. 

Vänsterpartiet kritiserar att man på så sätt vill spara 3,5 miljoner kronor på ungas första kontakt med arbetsmarknaden.

– Just nu vänder konjunkturen nedåt och kommunens sommarjobb ska främst rikta sig till just unga med långtidsarbetslösa föräldrar. Vi tycker det är oerhört viktigt att få möjlighet till ett första jobb med ansvar och en egen inkomst redan i unga år, säger Anna Björkdahl, partiets ledamot i nämnden.

– I dag erbjuder kommunen 400 sommarjobb, att halvera det kommer att slå orimligt hårt mot de unga med störst behov. Bor man i en stor villa och har föräldrar med höga inkomster och mycket kontakter ordnar man ju sommarjobb ändå. Men det finns många unga som inte har såna förutsättningar och en jämlik kommun borde sträva efter att ge dem en likvärdig chans.

– I besparingstider måste man försöka ta det som är minst dåligt, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

– Om vi inte tar där så hade man behövt ta det på arbetsmarknadsinsatser för vuxna. 

I det läget valde Kvartetten att prioritera insatserna för vuxna. 

Det är budgeten för sommarjobben som halveras.

– Hur många jobb det blir beror på upplägget. Det är inte säkert att det behöver bli precis en halvering av själva jobben. Men det är klart att det blir en minskning, säger Eva-Britt Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!