Förstamaj Ungefär 300 personer gick i det socialdemokratiska förstamajtåget. Tåget gick från Östgötaporten och ner till kårhuset Trappans trädäckade uteplats. Marcus Wisäter från LO var först att kliva upp på scenen för att hålla ett kortare tal till publiken. Wisäter jämförde de folkvandringar som nu pågår i Europa med de förhållanden som rådde för 150 år sedan då svenska "tonårsgrabbar" för släktens sista "besparingar" tog en båt över till det "förlovade landet USA" för att söka lyckan. Om USA klarade av det för 150 år sedan "varför klarar vi inte av det idag?", frågade sig talaren från LO.

S - ordföranden i Norrköping Teresa Carvalho tog upp det "stabila, blocköverskridande styret i Norrköping" och pekade på den "höga tillväxten" i Norrköping som enligt henne bland annat beror på det "rekordhöga byggandet" och på att "så många människor vill bo i Norrköping."

Teresa Carvalho var också kritisk. "Jag ser klyftorna i det dubbla Norrköping", sa hon och gav flera exempel på hur den "jämlika kunskapsskolan" ska växa fram för att motverka klyftor och orättvisor.

Artikelbild

Trappan. Uppemot 400 människor deltog i mötet. Däribland Jan Berg och Åke Bjurhamn på första raden.

Alexander Winge talade för S ungdomsförbund SSU som firar 100 år just 2017. Enligt Winge, som är ordförande för SSU i Norrköping, har SSU haft stor betydelse för att extremismen till vänster aldrig gick riktigt fäste i Sverige.

Statsrådet Ylva Johansson gick till hårt angrepp på Moderaterna som leds av en "PR-konsult från Djursholm", som vill "samarbeta med rasisterna" och som befinner sig "i fritt fall."

Enligt Johansson har regeringen där hon ingår visat "ansvar och handlingskraft" men "mycket återstår." Hon hade med sig en ryggsäck upp på scenen för att illustrera hur olika rustade barn är när de börjar skolan. "Skolan ska jämna ut skillnaderna", sa Ylva Johansson som även fick starka applåder när hon talade om större inflytande för facket när det gäller utländska företag och om mer heltider i arbetslivet.