Ann-Sofie Bergort från second hand-butiken Varié, som säljer kvalitetskläder att "återälska", fanns på plats för att ge expertråd, klädtips och styla.

Förutom experthjälpen hjälpte hon också till med, som hon säger, att "trissa upp priserna". För här handlade det inte om att göra billiga fynd, utan att hitta bra plagg samtidigt som man skänkte pengar.

– Det går till Musikhjälpen och barn som har funktionsnedsättningar i världen, säger Ann-Sofie Bergort.

Artikelbild

| Astrid Ramberg i samspråk med experten Ann-Sofie Bergort.

Det stora välgörenhetsloppiset på onsdagen var ett samarrangemang mellan Arbetets museum och P4 Östergötland.

Idén var ursprungligen radions Anna-Karin Lodins. Hon hade länge funderat på att rensa ur sin egen garderob. Nu har radiolyssnarna fått följa både hur det gått till och resan med att folk i veckan skänkt kläder till loppiset.

P4 Östergötland har hämtat kläder hemma hos folk i hela länet, i Rimforsa, Valdemarsvik, Söderköping och Linköping. Norrköpingborna har också lämnat in kläder.

– Telefonerna har gått varma. Jag har sagt "otroligt" och "fantastiskt" så många gånger den senaste veckan, säger Anna-Karin Lodin.

Artikelbild

| Monica Bräutigam behövde en klänning till julkonserten.

Det fanns inga fasta priser. Vid utcheckningen på loppiset gick prutningen inte nedåt utan uppåt. Vid 15-tiden var totalsumman uppe i hela 25 000 kronor, och då var det några timmar kvar.

– 50 kronor kan betala ett par kryckor för någon som inte kunnat ta sig någonstans tidigare, säger Anna-Karin Lodin.

Artikelbild

| Östgötarna skänkte mycket fina kläder till loppiset.

Astrid Ramberg, som besökte klädloppiset med dottern Aliya i vagn, hittade klänningar till sin mamma. En vän hade gillat eventet på Facebook och på så sätt fick Astrid tips om arrangemanget. Det som lockade var just att pengarna går till Musikhjälpen.

Monica Bräutigam letade efter något att ha på sig på en julkonsert och hittade en röd sammetsklänning som hon nu skulle prova.

– Den är lång, men den kan ju kortas. Få se om den passar, säger hon.

Hon berättar att hon brukar handla second hand.

– Dels blir det billigare och så kan man hitta fina kläder som inte är använda mycket, i stället för att köpa nytt, säger Monica som tänker på allt man hör om att vi inte kan hålla på att slösa hur mycket som helst, för naturens skull.

En kvinna frågar efter priser på kläderna och får svaret: "Samvetet sätter priset". "Samvetet, vad bra!" säger hon.

Anna-Karin Lodin vill tacka alla som engagerat sig.

– Det känns väldigt fint i en värld där det kan vara lite mörkt och dystert ibland.