Som Folkbladet berättat tidigare blir årets nyårspromenad lite annorlunda än de tidigare. Allt börjar dock sedvanligt med nyårstal vid Grytstorget, varpå promenaden löper genom stans stadskärna och längs med Strömmen, upplyst av tusentals facklor. Under promenaden bjuds det på olika uppträdanden; i Strömparken finns Tomtefar och Tomtemor och Dansakademin kommer att uppträda i fontänen "House of Silver" i Refvens Grund. I stället för att avslutas med fyrverkerier på Saltängsbron, får årets promenad sin sista anhalt vid Tyska torget.

Där bjuds det på eldshow, mer dans, och livemusik från Karin Oscarsson som ska sjunga Happy New Year.

– Jag älskar att gå nyårspromenaden och allt som har med jul och nyår att göra. Så jag blev jätteglad när jag fick frågan, säger Karin som faktiskt uppträtt med just Happy new year under ett nyårsfirande tidigare:

Artikelbild

| Filmkollektivet Crazy Pictures nyårstalar. På bilden: Olle Tholén, Victor Danell, Rasmus Rosmark, Hannes Kratz och Albin Pettersson.

– Det var i Hong Kong för 20 år sedan. Vi var fem tjejer som var runt och spelade och i Hong Kong uppträdde vi för 50 000 personer.

Tillsammans med Klimatfolket, vars ändamål att främja en effektiv, mobiliserande och inkluderande klimatkommunikation över samhällets sektorsgränser, och flera av Norrköpings föreningar och organisationer får nyårspromenaden en inramning av återvinning, hållbarhet och klimatsmarthet. Alla som går promenaden kommer att få tips, information och inspiration av representanter av Klimatfolket längs vägen.

– Det är otroligt roligt att se hur Norrköpings verksamheter sluter upp kring temat på årets nyårspromenad. Det ligger rätt i tiden, och Norrköping är en stad som gör mycket i klimatarbetet, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping

Vid Tyska torget kommer även isskulptören Tjåsa Gusfors att skapa en isinstallation med klimattema med hjälp av ljuslyktor, som tidigare under året skapats av barn från Norrköping kommuns förskolor till Barnkonventionens dag. Där kommer man även att kunna lämna sitt nyårslöfte under temat "klimatsmart": Vad ska du göra för klimatet under 2019? Hur kan Norrköping kommun bidra i sitt arbete?

– Nyårspromenaden är en fin och uppskattad tradition och det känns väldigt roligt att nu lägga till något som både förgyller själva promenaden men också skapar ett bättre 2019 och hopp om en bättre framtid. Förhoppningsvis kommer detta också generera många bra och spännande samtal kring klimat hos de som går promenaden, säger Josefine Höijer, Klimatfolket.

Årets nyårstalare vid Grytstorget Crazy Pictures kommer även att knyta in temat i sina tal.

– I en tid av alarmerande rapporter och klimatångest är det viktigt att inspirera och tala om hopp, säger medlemmarna i Crazy Pictures.

Det är Upplev Norrköping som arrangerar nyårspromenaden.