Det kalla vädret den gångna veckan har gjort att pollensäsongen bromsat upp.

Men varmare vindar är på väg in och då kommer också pollenhalterna att öka.

Pollenexperten Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, varnade i vintras för att det kan bli en ovanligt tuff säsong för pollenallergiker, i synnerhet i landets västra delar där det i fjol var rätt måttliga halter.

– Det var ju en extremt varm sommar 2018, så många av de vårblommande träden har kunnat ladda upp ordentlig. Det blir nog en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta, sa Dahl till aftonbladet.se.

På östkusten var det däremot rätt höga pollenhalter förra året. Det kan tala för ett lugnare år i år, framför allt när det gäller björkpollen.

Linnea Blomkvist, biomedicinsk analytiker på klinisk kemi i Region Östergötland, mäter pollenhalterna vid stationen på Vrinnevisjukhuset och har inte sett några tecken på något rekordår än så länge.

– Just nu är det väldigt låga halter på grund av det kalla väder vi haft senaste veckan, men nu väntar vi lite varmare väder och då borde det smälla till igen, men det är svårt att säga om det kommer bli ett rekordår. Det mest troliga är att det inte blir mer nu än tidigare år. Det var väldigt mycket björkpollen förra året och det krävs mycket energi för träden att släppa pollen, då har man sett att främst björk då kan spara lite på krafterna året efter, säger hon.