Det var i östgötaliberalernas provval som Juno Blom knep förstaplatsen, efter att partiets medlemmar fått säga sitt i förra veckan.

– Jag är jätteglad att ha fått det här fina förtroendet. Jag är en gammal idrottstjej och nu känns det som om jag får vara med i ett lag igen, säger hon.

Under många år har Juno Blom jobbat med hederförtryck och mäns våld mot kvinnor på länsstyrelsen i Östergötland. Ett arbete, som allt som oftast sker på uppdrag av politiker. Att få ta med sig dessa erfarenheter och översätta dem i politik, är något hon länge drömt om.

– Jag har alltid älskat poltik och drömt om att få jobba konkret med det. Allt jag jobbat med har varit på uppdrag av politiken. Kombinationen mellan politiker med lång erfarenhet, och att man kommer från att ha jobbat med politik fast på ett annat sätt, som jag, tror jag gör att vi bli starkare tillsammans!, säger hon.

Det var dock inte Juno själv som anmälde sig till politiken, utan det gjorde hennes döttrar, berättar hon:

– De sa att "du har alltid sagt att man ska leva efter sina drömmar – och nu ska du följa din dröm mamma", och så anmälde de mig.

Juno Blom ser positivt på att Liberalerna, som är ett parti som länge drivit frågor om att stärka kvinnor, var snabba med att välkomna henne på det sättet som de gjorde.

– Man lever som man lär! Det känns som ett stort förtroende, som jag känner mig ödmjuk och taggad inför, säger hon och berättar att hon ser fram emot att få diskutera viktiga frågor som hur alla ska uppnå frihet med "alla kloka personer i Liberalerna i Östergötland och i hela landet".

I början av december kommer den slutgiltiga röstlängden att fastslås. Sedan gäller det att Liberalerna får tillräckligt med röster, så att länet får behålla den plats som Mathias Sundin i dag sitter på i riksdagen. Han har tidigare meddelat att han inte ställer upp till valet 2018. Tvåa på listan är Lars Karlsson från Kinda. Han hoppas såklart på att Liberalerna i länet får minst två mandat:

– Men om vi bara får ett blir jag jätteglad för Junos del, det känns som något nytt som kommer in i politiken, säger han.