Efter 131 dagar utan regering valde i dag riksdagen att rösta fram Stefan Löfven som statsminister.

Bra för Sverige menar vissa.

Mindre bra menar andra.

Artikelbild

| Teresa Carvalho (S) ser fram emot att komma igång med det politiska arbetet nu.

– Det är en dålig dag för Sverige av två skäl; dels för att dagens omröstning visar ett vägval där Liberaler och Centerpartister tror att en socialdemokratisk regering klarar av att genomföra en liberal agenda istället för att stödja en moderat statsminister. För det andra släpper de nu fram en statsminister som redan visat att han inte förmår klara de stora utmaningar som finns när det gäller att skapa fler arbetstillfällen och att klara välfärden, säger Sophia Jarl (M) i ett pressmeddelande.

Moderaterna i Norrköping är oroliga för att den här regeringen kombinerat med en lågkonjunktur kommer försämra förutsättningarna för kommunen.

– Jag noterade senast i går att Lars Stjernkvist (S) fortsätter sätta stor tilltro till statliga bidrag till kommunen. Men jag har mycket svårt att se hur en regering med de premisser som förhandlats fram, med C och L, ska kunna ersätta kommunens ökade kostnader. Det är högst troligt att detta kommer leda till mer besparingar i kommunen under denna period, säger Jarl.

Teresa Carvalho, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrköping, såg däremot fredagens statsministeromröstning som en skön slutpunkt på en besvärlig höst.

Artikelbild

| Stefan Löfven, här tillsammans med sin fru Ulla, får nu möjlighet att bilda regering.

– Äntligen. Det har varit flera månader här av politisk osäkerhet och det känns väldigt bra att vi äntligen kan komma igång med det politiska arbetet på allvar. Allt annat hade varit ett underbetyg, om vi inte hade lyckats att få ihop det här, säger hon.

Många är skeptiska till den här lösningen. Vad har du att säga till dem?

– Man måste betänka vad alternativet är. För oss socialdemokrater har det varit viktigt att luckra upp blockpolitiken för vi har sett att vi nu har ett politiskt landskap där det här är den enda vägen framåt. Det handlar om att sätta Sveriges bästa framför partipolitik och det tycker jag de partier som ställer upp på den här överrenskommelsen har tagit ansvar för. Det kommer inte vara lätt. Det kommer vara en tid av svåra avvägningar, men jag tror det är den bästa vägen framåt.

Och Carvalho tror, tvärtemot Jarl, att den här regeringslösningen kan få positiva effekter för Norrköping.

– Vi är överens om mer pengar till kommuner och landsting. Jag ser det som ett steg i rätt riktning att vi har en regering på plats som har den ambitionen.