Det är i entrén vi möter Linda Snecker och det visar sig att hon lärt sig att hitta i huset. Via rulltrappor, hissar och smala gångar kommer vi fram till det lilla kontoret.

– I en annan del av huset har jag mitt övernattningsrum. Men jag försöker ju åka hem till Norrköping så ofta jag kan, säger hon.

Linda Snecker kommer från Bålsta, mellan Stockholm och Uppsala. Ett hem där det talades en del politik, mamma var aktiv i Socialdemokraterna.

Artikelbild

| Linda Snecker(V) har funnit sig väl tillrätta i riksdagen – och debuten i talarstolen är avklarad. (Foto: Christer Sandberg)

– Jag växte upp i ett ganska typiskt medelklasshem, villa, två bilar och en hund, säger Linda.

Mamma, pappa och lillebror med familj bor kvar i Bålsta. Studierna förde Linda först till Uppsala och sedan till Linköping, där hon blev aktiv i Vänsterns Studentförbund. Men det politiska engagemanget började tidigare än så.

– Jag blev feminist på gymnasiet när jag såg hur olika killar och tjejer behandlades, jag såg strukturer som måste bekämpas, säger hon i dag.

Då var Gudrun Schyman ledare för Vänsterpartiet och hon blev en viktig inspiratör.

– Det är hon fortfarande. Jag skulle hellre sett henne i riksdagen än alla Sverigedemokrater som kom in.

Feminister som hon respekterar finns alltså inte bara i det egna partiet. Linda anser även att tidigare statsrådet och folkpartisten Birgitta Ohlsson är en bra feminist.

Linda Snecker tycks ha lätt för att skilja på sak och person. Hon uppskattar de vardagliga samtalen med de andra ledamöterna från Östergötland.

– Min bästa kompis är förresten moderat, säger hon.

Det var alltså i Linköping hon blev politiskt aktiv.

– Åren 2004 –2005 var Vänsterns Studentförbund det största i kårfullmäktige, noterar Linda Snecker.

Efter studierna i journalistik och statsvetenskap kom hon till Norrköping som domstolssekreterare vid tingsrätten. Justitieutskottet bör alltså kunna passa. Hon har också arbetat administrativt på Linköpings Universitet.

Men politiken har tagit alltmer tid, och nu är det ju i minst fyra år framåt en heltidssyssla. Dessutom är hon distriktsordförande i Vänsterpartiet. Däremot har hon lämnat kommunfullmäktige, nu ligger fokus på riksdagen. Hon medger att det var nervöst när hon gjorde debut i kammarens talarstol.

– Jag repade med Anders hemma innan, ler hon.

Anders hemma i Norrköping, som alltså från och med i dag är hennes make.