Hundratals brott senaste halvåret

Trots att nio personer i Östergötland sitter häktade misstänkta för telefonbedrägerier har flera hundra brott registrerats det senaste halvåret och cirka 300 personer är misstänkta.

19 februari 2019 20:01

I september 2018 beslutade Noa, Nationella operativa avdelningen, att situationen med bankbedrägerier via telefon, så kallad ”vishing” skulle hanteras som en nationell särskild händelse, med en nationell stab och en stab i varje region. Efter det har antalet anmälningar minskat.

– Men även om antalet nya anmälningar har minskat så lyckas fortfarande bedragare lura till sig stora summor, ofta från äldre personer. 70 procent av de drabbade är över 70 år, säger Björn Öberg som sitter i polisens stab i region Öst.

– De flesta som drabbas av sådan här brottslighet är äldre personer. Alla som har äldre anhöriga bör prata med dem och göra dem medvetna om att banker inte ringer sina kunder på det här sättet. Om kunskapen ökar i samhället om det här så minskar bedragarnas möjligheter att lyckas, säger Björn Öberg.

Bankerna ringer aldrig och vill att man ska göra ett bankärende via telefonen, även om brottslingarna kan låta både vältaliga och hotfulla, för att övertyga.

– De flesta har koppling till grov organiserad brottslighet, ett fåtal huvudmän som använder sig av många hantlangare som målvakter eller för att tvätta pengar, säger Björn Öberg.

För att nå personer som kanske inte själva är så vana vid internet har polisen och dess volontärer sökt nya informationsvägar.

– Vi har varit i köpcentrum, pratat och delat ut flygblad och vi har också besökt en del föreningar, säger Björn Öberg.

.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -