Det blev ombytta roller för de båda vänsterpartisterna från Norrköping när den nya partistyrelsen skulle väljas på Vänsterpartiets kongress i Karlstad i helgen.

Deniz Butros som varit första ersättare i partistyrelsen i två år blev ordinarie ledamot, medan Nicklas Lundström som varit ordinarie ledamot blev andre ersättare.

Båda var av valberedningen förslagna som ordinarie ledamöter, men Nicklas Lundström fick se sig besegrad av partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati, Stockholm.

Artikelbild

| Ersättare. Nicklas Lundström fick lämna plats åt Ali Esbati.

I och med att det är en stor partistyrelse innebär andre ersättare att Lundström i princip alltid får tjänstgöra som ledamot.

– Så jag tar det inte särskilt hårt, säger han.

Esbati har stort stöd och är väldigt skicklig både på ideologi och ekonomi, något som är viktigt för partiet i valrörelsen, säger Nicklas Lundström.

– Han är rikskänd på ett helt annat sätt än vad jag är.

Samtidigt: två Norrköpingsbor i partiarbetet centralt, och en riksdagsledamot, Linda Snecker, är en bra representation för Norrköping på riksplanet, menar Lundström.

– Det är häftigt att Norrköping syns så mycket på riksnivå, säger Nicklas Lundström.

– Vi är en stark partiförening här i Norrköping.

Ny ordinarie ledamot från Norrköping och Östergötland är alltså Deniz Butros.

– Det känns jätteroligt. Det är verkligen en ynnest att få sitta i partistyrelsen, säger Deniz Butros, 26.

Deniz Butros, utbildad miljövetare, jobbar på länsstyrelsen i Södermanland, som klimat- och energistrateg.

Klimat- och miljöfrågor är också ett av hennes huvudområden politiskt.

– Jag tycker att det är en jätteviktig fråga, att ställa om samhället till ett mer hållbart samhälle. Det är det jag har kämpat mest med politiskt, både hemma i Norrköping och i partiet centralt.

Deniz Butros har tidigare arbetat i Bryssel, som politisk sekreterare åt Vänsterpartiets EU-parlamentariker. Där arbetade hon också med miljö- och klimatfrågor, men också med migrationsfrågor, under de hektiska åren 2015-2016.

– Då jobbade jag mycket med EU-Turkiet-avtalet, och vidare bosättningsdirektiv, som man nu håller på och förhandlar om.

Deniz Butros fick också näst mest röster i Vänsterpartiets provval till kommunlistan i Norrköping, efter Nicklas Lundström som toppar listan efter provvalet.

Nicklas Lundström är politisk sekreterare för V i Region Östergötland.