Det var 2013 som kungafamiljen började arrangera vad som kallas Sverigemiddagen i syfte att uppmärksamma personer som "gjort betydande insatser lokalt, regionellt eller nationellt". Samtliga landshövdingar samt en rad personer från Sveriges län inbjuds till kungliga slottet för en middag och i år äger denna tillställning rum torsdagen den 14 september.

Östergötlands representanter på Sverigemiddagen i år är Juno Blom från Norrköping samt konstnären Margareth Sandström från Linköping.

När det gäller Juno Blom (som är nybliven politiker för Liberalerna) handlar det om hennes roll som nationell samordnare för arbetet mot hedersrelaterade frågor på Länsstyrelsen Östergötland: hon beskrivs som "en av de absolut främsta experterna på hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige".

Juno Blom tycker naturligtvis att det här är roligt.

– Det är en fantastiskt ära och ett erkännande för det man gör, säger Juno Blom som alltså har haft mycket att stå i den senaste månaden.

– Det känns ärligt som allt jag gjort på senare tid varit nytt för mig: först valrörelsen och nu middag på kungliga slottet. Igår träffade jag också den nye landshövdingen så det är jättekul.

Att vara middagsgäst på slottet kräver sina speciella förberedelser.

– Jag funderade över vad jag skulle ha på mig och har faktiskt köpt en jättecool turkosblå klänning av en tjej i Norrköping som designar och syr upp kläder under märket Noor of Sweden, berättar Juno Blom som gärna står för lite lokalpatriotism i sådana här sammanhang.

– Jag vill uppmärksamma att allt inte handlar om Stockholm, det finns så oerhört mycket bra verksamheter och duktiga människor ute i landet som till exempel här i Norrköping.