"Hon ska bli partiledare"

De sista rösterna avgavs efter utfrågningen av de tre kandidaterna.

11 juni 2019 21:09

Liberalerna ska välja ny partiledare den 28 juni. De tre kandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson bedriver valkampanj bland annat genom att tillsammans frågas ut på medlemsmöten på åtta platser runt om i landet. På tisdagskvällen var de tre i Stadshuset i Linköping där de mötte ett 75-tal medlemmar från Östergötland.

Östgötakvällen arrangerades som ett primärval av amerikansk modell. Medlemmarna har kunnat rösta på en av kandidaterna. De sista rösterna avgavs efter utfrågningen av de tre kandidaterna. Kvällen avslutades med att röstresultatet presenterades.

Mathias Sundin, tidigare riksdagsledamot från Norrköping och initiativtagare till den liberala primärvalstraditionen i Östergötland, hade rollen som programledare.

Erik Ullenhag presenterade sig som "jurist, diplomat, liberal och feminist." "Det är sämre stämning i Liberalerna än vad jag trodde när jag började resa runt i partiet, vi har tillitsbrister i vårt parti", sa Ullenhag. Han betonade sina erfarenheter som "chef och ledare" som viktiga delar i det partiledarskap han skulle vilja utöva. Han sade sig framförallt vilja skapa framtidstro och tillit i Sverige.

Nyamko Sabuni beskrev sig själv som en person som "inte kan se orättvisor i samhället utan att reagera och utan att vilja ingripa." Hon framhöll sina erfarenheter son ung ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund där hon kämpade mot rasism och blev varse hedersförtryckets utbredning i Sverige. Efter tiden som statsråd i den tidigare Alliansregeringen har hon arbetat flera år med hållbarhetsfrågor i ett stort företag och ser stora möjligheter att lyckas med klimatutmaningarna.

Johan Pehrson talade om sig själv som ledare i idrottsrörelsen och i de företag han är med och äger. Han såg som en av huvuduppgifterna för Liberalerna att "säkra den sekulära statens styrka" att ingripa mot alla allvarliga frihetshot som finns i Sverige idag. Pehrson betonade att det "inte finns något utrymme för skattesänkningar under de kommande tio åren."

Under debatten visade det sig att Sabuni och Ullenhag delade Pehrsons uppfattning i skattefrågan.

Invecklade frågor blandades med snabbfrågor där kandidaterna ombads svara ja eller nej. Stämningen på utfrågningen var uppsluppen och skratten var betydligt fler än angreppen.

När de röster som avgivits under kvällen räknats återsamlades medlemmarna för att få resultatet som nu - enligt Mathias Sundin - blir "moraliskt vägledande" för de ombud från Östergötland som ska delta på riksmötet den 28 juni.

Östgötaliberalernas ordförande Juno Blom meddelade resultatet tillsammans med Mathias Sundin. På tredje plats Johan Pehrson 12 röster, på andra plats Erik Ullenhag med 93 och på första plats Nyamko Sabuni med 139 röster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson