Han dömdes först av Norrköpings tingsrätt till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel, domen överklagades till Göta hovrätt som i sin dom skärpte straffet till sex års fängelse för försök till dråp. Hovrättens dom överklagades även den, men Högsta domstolen beslutade den 16 oktober förra året att inte ta upp fallet till prövning.

Det var onsdagen den 12 april 2017 som de båda barndomskamraterna kom överens om att mötas man mot man för att göra upp. Vad som på bara ett par dagar orsakat ilskan mellan vännerna visste de inte riktigt själva. Det kan handlat om att den dömde mannen inte längre ville skjutas omkring på sin kompis utan ägna mer tid åt sitt jobb.

Det slutade dock med att den 20-årige mannen kom till Mirum med en nyinköpt luftpistol och en kniv. De båda männen börjar slåss, när en av dem segnar ner. Då förstår 20-åringen att han måste ha huggit sin vän och att han är allvarligt skadad, kanske döende. Han kastar iväg kniven och flyr.

Mannen som nu är 21 år anhölls den 13 april och häktades två dagar senare, sedan dess har han suttit frihetsberövad. Efter att domen vunnit laga kraft har han inväntat beslut om var han ska avtjäna sitt straff. Är du man och ska avtjäna ett minst fyra år långt straff placeras du först på riksmottagningen på anstalten Kumla för utredning. Kvinnor som ska avtjäna straff längre än fyra år utreds på Hinsebergsanstalten.Tanken är att den häktade så snart som möjligt ska utredas och därefter placeras på anstalt.

– Normalt tar det mellan fyra och sex veckor och därefter placeras den dömde på lämplig anstalt, säger Joakim Righammar, sektionschef på placeringssektionen vid Kriminalvården.

Från Kumla förs den dömde till den anstalt som Kriminalvårdens placeringssektion anser uppfyller de kriterier som gäller för den enskilde individen enligt det placeringsunderlag som gjorts innan av häktespersonalen.

21-åringen ska enligt beslut om säkerhetsnivå vara placerad p anstalt av säkerhetsklass 1. Anstalten Tidaholm har sådan grad av övervakning och kontroll som är nödvändig för att upprätthålla ordning eller säkerhet. Anstalten kan tillhandahålla passande sysselsättning, står det at läsa i placeringsbeslutet.

Den dömde får även ett strafftidsbeslut där det står vilket datum man kan få villkorlig frigivning och när straffet är avtjänat. I det här fallet kan det bli aktuellt fyra år efter att mannen frihetsberövades, den 17 april 2021.