Häromdagen presenterade Avfall Sverige (kommunernas branschorganisation inom avfallshantering) sin lista över vilka av Sveriges kommuner som är bäst på avfallshantering. Norrköping når där en sjundeplats vilket är fem platser bättre än 2018.

– Under de senaste åren har vi prenumererat på placeringar bland de 15 bästa men detta är vår bästa placering hittills, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef och ansvarig för avfallshanteringen på kommunala Nodra (förut Norrköping vatten och avfall) i ett pressmeddelande.

– Detta är ett tecken på att vi erbjuder Norrköpingsborna en riktigt bra avfallshantering. Vi har en mycket bra mix av hög servicenivå, högt ställda miljökrav och rimliga avgiftsnivåer. Resultatet av rankingen är ett bra kvitto på att vi är på rätt väg.

Listan presenterades på Avfall Sveriges årsmöte där också kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvisk (S) valdes som ny ordförande i branschorganisationen.

– Som nyvald ordförande i Avfall Sverige känns det förstås bra att representera en kommun som ligger i framkant när det gäller återvinning och miljö. Placeringen är mycket hedrande och visar att vi har ett framgångsrikt bolag i Norrköping, kommenterar Lars Stjernkvist placeringen.

Topplistan har beräknats utifrån statistik för 2018 från Avfall Sveriges statistiksystem Avfall Web. I detta index ingår inte kostnader och avfallspriser.

011-200 472