"Ganska slutkörda"

"Vi är ganska slutkörda". Det säger Håkan Petersson, som drivit asylboendet på Skogsvikens Hotell och Pensionat i Kolmården.

16 juni 2017 15:00

Nu har Migrationsverket sagt upp avtalet och orsaken är att behovet av asylboende inte finns längre.

Migrationsverket och Skogsviken har sedan 2013 haft ett avtal i omgångar avseende tillfälligt boende med 50 platser.

Men i och med att behovet av asylboende minskar, säger Migrationsverket upp alltfler avtal och avtalet med Skogviken upphör att gälla den 30 juni i år.

– Alla asylsökande har flyttat ut redan för några veckor sedan, säger Skogsvikens ägare Håkan Petersson.

Kan ni tänka er att växla om snabbt till sommaren och starta ett turistboende igen, precis som före asylperioden?

– Nej, det är helt omöjligt, säger Håkan Petersson. Bland annat för att vi som jobbat med asylboende är väldigt slitna och behöver nu vila upp oss en längre period, åtminstone fram till i höst någon gång.

– Dessutom är det också helt omöjligt att låta några vanliga turistboende komma in i hotellets utrymmen, eftersom lokalerna är oerhört slitna och sönderslagna.

Sönderslagna?

– Lokalerna är till stora delar sönderslagna och förstörda. Handfat är trasiga, speglar är spruckna och väggar är förstörda. Dessutom är lokalerna helt inrökta.

– Och sen var och varannan dag bli kallad för rasist, nazist eller nåt sånt, om nåt inte passar, tycker man inte heller är roligt. Det tar till slut ganska hårt på psyket, eftersom vi ändå tycker att vi jobbat ganska hårt, för att få till ett bra asylboende.

Så något hotell lär det inte bli igen på ett tag?

– Nej, jag tror inte att det någonsin mer, går att öppna ett hotell i de här lokalerna, där asylboendet varit. Men vad det ska bli istället här på Skogsviken, har vi inte bestämt än. Vi har lite lösa planer, men inget som jag kan prata om idag.

– Nu ska vi som arbetat med asylboendet bara vila upp oss under hela sommaren och sen ska vi försöka ta nya tag i höst inför framtiden. Vi är ganska slutkörda överlag, vi som jobbat med asylboendet.

Och när det gäller uppsägning av avtal för asylboende, är det något som just nu sker över hela landet.

Tidigare i våras hade Migrationsverket cirka 37 500 upphandlade boendeplatser runt om i landet. Av dessa var cirka 80 procent belagda.

Fram till och med 21 maj 2017 minskades antalet tillfälligt upphandlade boendeplatser till cirka 10 000 platser.

Nu i vår avvecklas 183 anläggningar. Lagen om offentlig upphandling reglerar i vilken ordning de upphandlade boendeavtalen kan avslutas och nu var det alltså dags att avveckla även boendet på Skogsviken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström