Fyrar fascinerar många människor

Årets fyrdagar besöktes av rekordmånga gäster! 104 av dem besökte Häradsskär.

Häradsskärs fyr i Gryts skärgård lockade 104 personer.

Häradsskärs fyr i Gryts skärgård lockade 104 personer.

Foto: Fredrik Jonsson

Underhållningsevenemang2019-09-15 12:00

Under årets fyrdagar, som hölls i början och slutet av augusti, valde rekordmånga människor – 17903 –  att besöka en fyr. Vädret varierade under de två helgerna, men generellt kan man säga att den första helgen bjöd på svaga vindar och regnfritt. Helgen i slutet av augusti stördes av en frontpassage med regn och blåst under lördagen på Västkusten, medan samma väder nådde Norrland på söndagen. 

Arrangörerna Svenska Fyrsällskanpet tror att det höga besöksantalet bland annat kan förklaras med att Kullen var öppen igen efter renoveringen. Totalt hade 65 fyrar hade öppet, varav 30 i början på augusti och 38 i slutet. Några av dem hade öppet båda helgerna, vilket gör att summan blir större än antalet fyrar. Fyrdagen är internationell och hålls i slutet av augusti runt om i världen. I år var det dessutom en nationell fyrdag i början av augusti. För arrangemangen vid varje enskild fyr svarade lokala fyrföreningar och en del fyrägare. Ett stort antal människor var därför inblandade i aktiviteterna som kan bestå av alltifrån musikunderhållning till att vara värd vid visningen.

– Svenska Fyrsällskapet har funnits i 23 år och består av mer än 4 000 fyrintresserade privatpersoner och organisationer i Sverige. Målsättningen är att bevara fyrarna, då dessa utgör ett värdefullt kulturarv, i en tid då satellitnavigering tar över, säger Tommy Öberg på Svenska Fyrsällskapet.

Lite kort om vad som hände runt om i landet under dagarna: På Gåsören, liksom på Grynge, tände man sina fyrar när det började skymma, det är ju i det ljuset som en fyr skall verka. På Bråten var Kungsbacka radioamatörer på plats och kopplade upp både långvåg och kortvåg. De fick dock inte så många napp. På Falsterbo hade man många aktiviteter som gjorde besökarna fikasugna. Ett 300 bullar högt berg av kanelbullar jämnades med marken. På Bjuröklubb bjöds besökarna på ett föredrag om förlisningar i Bottenviken, det har under åren varit en hel del dramatik längs den norra norrlandskusten. Hälsinglands båtförbund ordnade en båtutflykt till Agö på fyrdagen, vilket var uppskattat. Till Nidingen och Lungö kom några med kajak och kanot för att delta i fyrdagen. Häradskärs fyr besöktes av 104 personer, 70 personer kom till Arkö Båk och 120 till Hästholmen.

– Svenska Fyrsällskapet vill framföra sitt varma tack till alla de människor som på ett eller annat sätt varit inblandade i att genomföra fyrdagarna och till Sjöfartsverket som tillåtit att fyrarna har öppnats, säger Tommy Öberg.

2012 blev Häradsskärs fyr även ett frimärke!
2012 blev Häradsskärs fyr även ett frimärke!
Karta: Häradskärs fyr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!