Under försommaren öppnade Dospace på Västgötegatan, på 600 kvadratmeter i en gammal industrilokal. Nu är det ett så kallat coworking space med ”New York-vibbar”.

I kväll, onsdag, är det officiell invigning.

Dospace kan beskrivas som ett kontorshotell i modern tappning, mer personligt, med Lisa Blückert, site manager, eller platschef, som ser till att allt fungerar och att alla har det bra. Hon talar om en community, en gemenskap, och att aktivt se till att de olika medlemmarna träffas, för det sociala, trevliga, med after work, kräftskiva och sällskapsspelskväll, men också för att hitta affärsmöjligheter.

Artikelbild

| Grundaren Niclas Söör står också för inredning och design.

– Vi har en enorm branschbredd, säger Lisa Blückert och berättar om allt från reklambyrå och byggnadsingenjörer till it-tekniker.

Det finns ett stort gemensamt utrymme, med kaffe, och plats för de medlemmar som väljer den billigaste nivån, att sitta med sin laptop i loungen.

Nästa nivå är att ha ett eget skrivbord i ett stort rum och den tredje är att ha ett eget kontor.

– I alla nivåer ingår allt du behöver för att jobba: färskbryggt kaffe, wifi, skrivare, städ, mötesrum och mindre samtalsrum.

Artikelbild

| Dospace. Invigning på onsdagen.

– Vi har ungefär 30 medlemmar i dag. Det är en tredjedel fullt, säger Lisa Blückert som räknar med att det ska vara fullbelagt, 80-90 arbetsplatser, om ett år.

Dospace startades av Niclas Söör i Mjärdevi i Linköping, där också Martin Strid kom med tidigt. Nu finns det två Dospace i Linköping, ett i Norrköping och ett är på gång i Gävle.

Artikelbild

| I ett av kontoren sitter Carl Netz och reklambyrån Reflx.

– Bakgrunden är att jag på mitt tidigare jobb såg att fastighetsbranschen inte erbjöd ett alternativ som var så trevligt för små företag och inte var så anpassat efter hur jag tror att vi kommer att arbeta i framtiden, säger Niclas Söör.

– Framtidens arbetssätt ser lite annorlunda ut mot det gamla traditionella, det är mer remote workers, start ups och frilansare, säger Lisa Blückert.

– Man kanske tillhör ett företag men man jobbar på olika platser runt om i världen, så man har inte alltid en fast kontorsplats, förklarar hon begreppet remote workers.

I ett av kontoren sitter Carl Netz och reklambyrån Reflx Kommunikation.

– Vi flyttade in under sommaren. Vi ville ha det sociala och sitta tillsammans med fler företag. Fler att prata med under lunchen. Det är kul att få känslan av att jobba på ett stort företag, fast man är ett litet företag, säger Carl Netz.