Förslaget: Flyktingars sjukresor ska kosta

Under tisdagen kommer på hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen att ta besluta om avgiftsbestämmelser för år 2020.

Under tisdagen tas Avgiftsbestämmelser för år 2020 upp i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Under tisdagen tas Avgiftsbestämmelser för år 2020 upp i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Jeppe Gustafsson

Nyheter2019-11-13 09:00

Ett av ledningsstabens förslag är bland annat att sjukresor för flyktingar (asylsökande) ska börja kosta.

Genom ett beslut från år 2015 har asylsökande som är bosatta i länet, genom en tillfällig rutin inte betalat egenavgift för sjukresor. Detta föreslås nu att upphävas från och med den första januari år 2020. Avgiften föreslås att återgå till gällande regler med 40 kronor per enkelresa.

– Vi tog bort den här avgiften för flyktingar temporärt när vi hade flyktingtillströmningen, för att de skulle få en möjlighet att åka till hälsoundersökningar. Nu återgår vi till taxan som är bestämd på 40 kronor, säger Annica Öhrn, Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Varför gör man det nu?

– För att vi inte har det problemet längre, vi har inte den stora flyktingtillströmningen längre. Därför återgår vi till den nationella taxan. 

Har det varit en stor kostnad de här åren?

– Jag tror inte det, utan det var just då när flyktingströmningen kom. Alternativet hade varit att vi inte fått in dem på hälsoundersökningar, för de hade inga pengar att betala det här för, säger Annica Öhrn.

Vårdavgiftsbestämmelserna ska på förslag från regionstyrelsen fastställas av regionfullmäktige. 

– Både Hälso- och sjukvårdsnämnden och regionstyrelsen behandlar ärendet. Regionfullmäktige fattar beslutet i samband med att man tar finansplan, förklarar Bodil Knuthammar, pressekreterare på Region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!