Både före, under och efter söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Norrköping och Djurgården tändes det bengaler på bortaläktaren. Bengaler som enligt ordningslagen är förbjudet att ta med sig in.

– Det är IFK Norrköping i sin roll som arrangör som genomför visitering av publiken, även de gästande lagens supportrar. Det gjordes även igår och jag har inte fått någon signal från fotbollsförbundet om att vi har slarvat med det, säger Nicklas Pettersson, säkerhetsansvarig i IFK Norrköping.

Hur kunde man då komma igenom med alla bengaler?

Artikelbild

| Så här såg det ut på Djurgårdens läktarsektion under söndagens möte med IFK Norrköping på Östgötaporten.

– Tyvärr så blir publiken allt bättre på att gömma bengaler. Den visitering som vi får göra är begränsad, vi får inte klämma tjejerna på brösten eller leta i grabbarnas kallingar. Det är där de gömmer de här grejerna, säger Pettersson.

Han fortsätter:

– Vi fråntog flera bengaler vid visiteringen igår. Vi lyckades även förhindra Djurgårdssupportrar att forcera in på arenan, något som stora klackar brukar göra för att undvika visitering. Vi fick dem att backa och gå in en och en.

Trots visitering kommer bengaler in, medan man plockar av bullar och bananer från andra åskådare?

– Jag förstår att folk reagerar på det här. Men det är två olika saker, jag som säkerhetsansvarig har inte beslutat om att man inte får ta med sig mat in. Det har ju att göra med att det finns kiosker inne på Östgötaporten.

Pettersson skulle önska att man hade bättre verktyg när det gäller att stoppa bengalerna.

– Det här är en svår fråga. Samtidigt tycker jag det är viktigt att man tänker på proportionerna. Visst, det var bengaler på läktarplats, men det var över 9 000 på plats och ingen blev skadad, det blev heller ingen skadegörelse. Skulle vi gå in och stoppa bengalerna under matchen finns risken för att det skulle bli bråk och då hade det kunnat bli allvarligt.

Under söndagens match identifierades flera personer med bengaler. Dessa åskådare riskerar nu böter och tillträdesförbud.

– Vi kommer nu under veckan i samarbete med polisen gå igenom det material vi har i form av videoklipp och bilder. Under Djurgårdsmatchen jobbade polisen på ett bra och genomtänkt sätt vilket resulterade i att vi redan kunnat identifiera flera personer, säger Nicklas Pettersson.