För få turister får Moa att lämna Norrköping

I lördags tuffade ångbåten Moa runt på Strömmen i Norrköping, samtidigt som det strömmade ut sköna jazztoner från Gubbens Trädgård.

 

Men tyvärr var det en engångsföreteelse, åtminstone när det gäller Moa.

 

14 juni 2010 03:00
- Vi kör snart över ångbåten till Söderköping, där vi sedan ligger kvar hela sommaren, berättar båtkaptenen Håkan Johansson från Norrköpings Ångbåtsförening.

 

- Orsaken till den förflyttningen, är att det helt enkelt är mycket större turisttryck i Söderköping, jämfört med Norrköping.

 

Succé i Söderköping
Har ni testat Söderköping tidigare?

 

- Ja, förra sommaren och då blev det en stor succén med våra ångbåtsresor mellan Söderköping och Mem. Faktum är att vi under hela sommaren fyllde båten med turister nästan varenda tur.

 

- Ofta var det ett tiotal turister som inte fick plats på båten, utan som vi tvingades lämna kvar på kajen i Sörping, när vi tuffade iväg.

 

- Mycket för att Moa bara kan ta 12 passagerare per tur. Så det var bara tre biljetter vi inte sålde under hela sommaren i Söderköping!

 

Ännu en ångbåt?
Så ni bör med andra ord bygga ut Moa med fler platser?

 

- Eller skaffa en båt till, säger Håkan Johansson. Vi tittar faktiskt efter något lämpligt objekt och hittar vi en bra ångbåt till ett rimligt pris kanske vi satsar på en Moa nummer två framöver.

 

Vad tror du det är som lockar båtturister i Söderköping?

 

- Flera saker, säger Håkan Johansson. Många tycker det är kul bara att få åka ångbåt på Göta Kanal, som förr i tiden. Dessutom passerar vi ju en sluss på vägen ner till mem, vilket många också gillar. Slutligen får resenärerna en timmes fritid i Mem innan vi åker tillbaka till Söderköping och då hinner man ju luncha där eller bara ta en fika om man så vill.

 

Till Norsholm
Hur kör ni Moa till Söderköping?

 

- Med lastbil till Norsholm och sedan därifrån i kanalen ner till Söderköping, där vi kommer att ha regelbundna turer mellan 28 juni och 11 augusti dagligen, utom torsdagar och söndagar.

 

Men i lördags tuffade alltså Moa runt i Strömmen, men bara med ett fåtal passagerare, bland annat Anneli Wågemar från Norrköping:

 

- Det var trevligt att åka ångbåt på Strömmen, även om det var full storm. Men vi tog oss i alla fall runt en sväng och det kändes bra.

 

Jazztoner
Samtidigt strömmade det ut sköna jazztoner från Gubbens Trädgård, precis bredvid Moas tilläggningsplats vid Strömkajen:

 

- Vi är ett gäng musiklärare som har en jazzgrupp som vi kallar för "Skåpmat", berättar vokalisten Kristina Burin Eriksson som spelade tillsammans med Janne Nilsson, trummor, Jörgen Eriksson och Janne Allard, keyboard.

 

Sinatra
Och även "skåpmat" kan låta bra, vilket den här gruppen bevisade när de bland annat framförde Blue Skys, Nice and easy samt Frank Sinatras hit That´s life. Samt några låtar av Randy Crawford, bandets egen favorit.

 

Senare i sommar, den 20 juli, gästas Gubbens Trädgård av populäre Eddie Oliva, en trogen gäst i Norrköping samt trion Robban Zetterberg och Debbie och Lasse Fagerlund.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström