Flickor i det glömda Sverige

"Vår tids glömda Sverige är de här flickorna och kvinnorna som lever med könsstympning och annat hedersförtryck."

Maria Arnholm är partisekreterare för Liberalerna. På fredagseftermiddagen var Arnholm på besök i Norrköping för aktiviteter i valrörelsen. Ett inslag i programmet var en träff med de personer som inom Region Östergötland tagit fram ett så kallat "vårdprocessprogram" för Könsstympade. Programmet består av två delar. Dels är programmet en kunskapsgenomgång av olika former av könsstympning och av de olika akuta, långsiktiga och psykiska skador som flickorna/kvinnorna kan drabbas av. Genom migrationen från i huvudsak Afrika sprids könsstympningen över världen. Enligt programmet uppskattar Socialstyrelsen (2015) att cirka 38 000 flickor och kvinnor i Sverige är könsstympade och att ungefär 7000 av dem är barn under 18 år. Vårdprocessprogrammet är också ett slags reglemente för hur regionsjukvården ska hantera könsstympning medicinskt och juridiskt.

Vid en pressträff på liberalernas kontor i Norrköping berättade regionpolitikerna Anita Jernberger och Alexander Höglund om hur man arbetat för att få fram programmet och om hur det fortsatta arbetet ser ut för att se till att programmet verkligen används.

Maria Arnholm knöt till äldre liberala traditioner när hon beskrev sitt eget och partiets stora engagemang i frågor om könsstympning och andra former av hedersvåld som framförallt flickor och kvinnor utsätts för.

–  Vi vill precis som tidigare generationer inom Folkpartiet/Liberalerna lyfta fram det glömda Sverige. När Bengt Westerberg var partiledare handlade vår politik mycket om "glömda gamla" på långvården och om människor med olika former av funktionshämningar som "glömdes bort" på anstalter och institutioner. Ännu längre tillbaka på 1930-talet hade vi vår blivande partiledare Bertil Ohlin som var den som myntade begreppet "Det glömda Sverige". Och vår tids glömda Sverige är de här flickorna och kvinnorna som lever med könsstympning och annat hedersförtryck, hävdade Maria Arnholm.

Med vid bordet satt också partiets östgötska riksdagskandidat Juno Blom som har en lång bakgrund som statlig utredare på hedersvåldsrelaterade områden. Maria Arnholm hyllade Juno Blom för hennes mod och kunskaper.

– Juno är så stark i sina värderingar och i sina kunskaper. Jag har själv upplevt vad som händer när hon talar till människor till exempel på våra riksting; hur människor som kanske inte vågat tänka eller tala om de här sakerna av rädsla för att uppfattas som rasist, plötsligt inser att det i själva verket handlar om en liberal strid för varje barns individuella rätt till sin egen sexualitet och till sitt eget liv", sa Maria Arnholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa