Fi kom med röstresultatet 1,66 procent för första gången in i kommunfullmäktige i Norrköping vid valet 2014, med ett mandat.

Nytt vid valet 2018 är en småpartispärr i kommunvalet. I en kommun med två valkretsar, som Norrköping, är spärren tre procent.

Fi hade helst sett att Norrköping bara haft en valkrets, vilket hade inneburit en spärr vid två procent, inte tre, men fick enligt Sandra Isaksson som sitter på det nuvarande mandatet böja sig för majoriteten.

Artikelbild

| Kandiderar. "Vi är hoppfulla", säger Malte Lindstam.

– Det är en klar risk att vi inte kommer in överhuvudtaget med den här treprocentsspärren, säger Sandra Isaksson.

En ny styrelse som ska leda valarbetet valdes vid årsmötet nyligen. Hali Ali Ismael är en av de nya i styrelsen.

– Det har gjort skillnad med ett feministiskt parti i fullmäktige denna mandatperiod. Jag ser fram emot att jobba för att vi får ett än större stöd och kan bedriva mer feministisk och antirasistisk politik, säger Hali Ali Ismael.

I valet kommer det att finnas nya namn på kommunlistan, som ska fastställas i mars. Malte Lindstam, 33, förskollärare, är en av de som kandiderar till kommunfullmäktige.

– Jag har jobbat tätt med fullmäktigegruppen och varit med och tagit fram motioner och budget, säger han och berättar att han har en bakgrund i Amnesty och Djurens rätt.

Malte Lindstam lyfter att Fi visserligen hade 1,66 i kommunvalet, men att röstsiffrorna i Norrköping till riksdagen var 2,69.

– Vi ser att vi har goda chanser, men visst, vi måste öka antalet röster.

Nu har Fi en annan organisation och erfarenhet med sig, menar han.

– Vi har en mandatperiod i ryggen där vi har lagt fram en bra politik som fått en del uppmärksamhet.

För första gången får också Fi valsedlar utlagda av valmyndigheten.

Lindstam har räknat på att tre procent innebär minst två mandat.

– Vi är hoppfulla.

Malte Lindstam menar att Fi bidragit till att jämställdhetsfrågor och mänskliga rättigheter fått större plats i debatten och beslut i fullmäktige.

Fi har fått igenom en motion om att det ska finnas ytterligare ett alternativ utöver kvinna/man på blanketter, så transpersoner ska känna sig inkluderade, och fått igenom en skrivelse i budgetmålen om jämställdhet.

Sandra Isaksson som 2014 blev inkryssad från fjärde plats kommer också att kandidera men inte på någon topposition. När Fi i helgen har valkonferens i Malmö står hon på plats 26 på riksdagslistan.