– Årets Light Festival kommer att innehålla några gamla verk plus lokala konstverk som kommer att stanna kvar, säger Maria Olofsson

evenemangskoordinator och projektledare för Norrköping Light Festival.

De konstverk som kommer att ingå i årets Light Festival kommer att presenteras fram till och med invigningen den 30 november.

Artikelbild

| Circle of life, popoulär klassiker först ut att presenteras i årets ljusfestival.

”Intrepid, the paper boat” av Katja Galyuk, Nederländerna, som varit ett av de populäraste konstverken och som köptes in vid starten av ljusfestivalen för fyra år sedan, blåste det första året sönder av en storm. Därefter togs båten upp och renoverades och kunde sjösättas igen. Men förra året kom konstverket aldrig i vattnet. Och det lär det inte göra i år heller. För i två år har det stått och förfallit utan att någon tagit hand om konstverket.

– Konstverket byggdes på plats på Strömsholmen, men blåste sönder i första stormen. Vädret i Norden är inte bra för duken som är känslig och till förra säsongen hann man inte renovera det. Till årets festival var det tänkt at den skulle vara med, men tyvärr är den inte fin nog att visa upp, säger Maria Olofsson.

Med andra ord har inte skattebetalarnas pengar kastats i sjön - utan på torra land. Men hur många tusen kronor av skattemedlen som nu går till spillo, samtidigt som Upplev Norrköping ska spara pengar sedan katastrofförlusten på miljontals kronor efter Marvel Avengers Stationutställningen, har inte gått att få fram.

Trots att försök gjorts under en längre tid har det bara gått att få fram klumpsummor för inköpen och hyran av konstverken.

Artikelbild

| ”Intrepid, the paper boat, var ett populärt men skört konstverk.

Något festivalarmband med erbjudanden från det lokala näringslivet, som fanns att köpa under förra årets ljusfestival, kommer troligtvis inte att gå att köpa i år.

– Vi har prövat det i ett antal år, men det föll inte så väl ut så det kommer vi inte att ha i år igen, men vi kommer att ha ett möte med cityhandlarna för att se vad det kan leda till, säger Maria Olofsson.

Succé har det däremot varit för loppet "Ljusruset" och de guidade vandringarna.

– Intresset har ökat år för år och de har varit fullbokade. I år ökar vi till tre offentliga guidade ljusvandringar i veckan och är man ett företag eller annat sällskap finns det möjlighet att boka egna guidningar, säger Maria Olofsson.

När det kommer till kostnaderna förra året, var den totala kostnaden 3 miljoner kronor, vilket var 1 miljon över budget, eller med andra ord en felbudgetering på 50 procent. Årets Norrköping Light Festival pågår 30 november - 2 januari 2019.