"Fanns stora brister i förundersökningen"

Björn Rosenlöf fick överta den färdiga förundersökningen - och la ner den direkt eftersom den hade stora brister.

Kammaråklagare Anna Landers förundersökning kallas resursslöseri.

Kammaråklagare Anna Landers förundersökning kallas resursslöseri.

Foto: Magnus Hjalmarson

Norrköpings kommun2019-09-21 19:01

Efter att Ekobrottsmyndigheten i februari 2018 gjorde razzior mot två byggföretag i Linköping inleddes förundersökningen av kammaråklagare Anna Lander, tidigare vid åklagarkammaren i Norrköping. 

En man i 60-årsåldern satt häktad i sex veckor men släpptes eftersom åtalet dröjde. Flera inblandade friades också från misstankarna om att vara inblandade i de misstänkta skattebrotten med falska bolag och svartjobb.

När förundersökningen om 4000 sidor var klar lämnades den, inte som brukligt in av den åklagare som gjort den, utan vidare till en kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö. I just det här fallet vet han inte varför han fick förundersökningen i knät.

–  Det händer, av olika skäl, att man får ta över en förundersökning. Det kan röra sig om privata- eller yrkesmässiga skäl eller jäv, säger Björn Rosenlöf.

Att en avslutad förundersökning lämnas vidare är dock mycket ovanligt.

–  Det här är ett undantagsfall. I mindre utredningar är det väl inte hela världen, men i stora är det ett resursslöseri, säger Björn Rosenlöf.

Enligt Anna Lander lämnade hon i från sig förundersökningen på grund av resursbrist.

– De ärendena som överlämnades till Malmö flyttades dit för att jag var upptagen med andra ärenden som HP-målet och ett stort mål i Örebro tingsrätt. Det är vanligt att vi flyttar ärenden mellan olika kammare på grund av resursbrist. 

Har du övertagit förundersökningar tidigare?

–  Inte av den här digniteten, säger Björn Rosenlöf.

Karta: Ekobrottsmyndigheten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om