Samtliga, en 22-årig man, en 30-årig man och en 17-årig pojke nekar till brott, inga fingeravtryck eller dna-spår har heller hittats på brottsplatsen som knyter någon av de tre till brottet. Däremot talar vittnesuppgifter, samt övervakningsfilm för att det var just de här tre personerna som satte eld på själva Å-Caféet och tillhörande uteservering.

De tre greps 11 minuter efter att det började brinna, i en bil som stank bensin enligt polisen som stoppade dem på Gamla Övägen i riktning mot Norrköping.

Senare framkommer det att de tre, tidigare under kvällen fyllt PET-flaskor med bensin på en bensinstation i Norrköping.

Artikelbild

| Måndagen efter branden var förödelsen stor på Å Caféets uteservering, nu byggsa allt upp igen..

Man vad som fått trion att åka till Söderköping och tända eld på Å-Caféet vet varken polisen eller åklagaren. Något motiv har inte framkommit och någon närmare koppling till caféet än at en av männens flickvänner jobbat där tidigare, har inte framkommit.

Räddningstjänsten var på plats fem minuter efter larmet och kunde snabbt få branden inom kontroll, men om inte dörren mellan diskrummet och entréhallen hade varit stängd hade hela huset kunnat brinna ner.

Ägaren som själv befann sig på övervåningen när hon hörde glaskross fick snart klart för sig att någon inte bara tände på uteserveringen utan även försökte tända eld på huset. Röken steg upp från diskrummet som ligger under balkongen. Hon kunde inte ta sig ut via brandtrappan som finns vid balkongen, men insåg att hon måste ta sig ut.

Hennes katt som är rädd för höga ljud hade gömt sig och hon tvingades lämna den åt sitt öde och ta sig ut ur huset den vanliga vägen.

Artikelbild

| Som bevis lade kammaråklagare Anna Hjort, bland annat fram de pet-flaskor och den plastdunk som de misstänkta kunnat knytas till.

Trots att Caféet ligger centralt i tättbebyggt område och trots att det fanns risk för ägarens liv, anser inte tingsrätten att det rör sig om grov mordbrand, vilket åklagare Anna Hjort yrkat på, utan dömer de tre för mordbrand.

22-åringen som döms till fyra års fängelse förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret, så sent som den 14 september i år dömdes han för bland annat människorov till ett kortare fängelsestraff. 30-åringen som förekommer under 25 avsnitt i belastningsregistret för bland annat stöld och narkotikabrott, döms till fem års fängelse. Den 17-årige pojken har en åtalsunderlåtelse från augusti i år för ringa stöld och narkotikabrott och döms till sluten ungdomsvård i ett år och en månad.

Å-Caféet har sanerats och är nu under återuppbyggnad. Någon gång under våren kan det komma att öppnas igen.