"Ett effektivt sätt att nå ut till folk"

Polisen testar ett nytt grepp för att nå medborgarna och startar nu en egen podcast. "Nu kan fler få större insyn i vår verksamhet och vad vi faktiskt gör", säger Benjamin Prom, områdespolisen i Norrköping.

Benjamin Prom, områdespolisen i Norrköping, är med och leder polisens nya podd.

Benjamin Prom, områdespolisen i Norrköping, är med och leder polisens nya podd.

Foto: Karoline Montero Araya

Norrköpings kommun2019-10-14 17:30

"Polispodden Öst – en riktig polispodd".

Så heter den nya podcast som polisregion Öst nu lanserar.

– Det här är den första podden i landet som kommer från polismyndigheten själv, säger Benjamin Prom som kommer att leda podden tillsammans med poliskollegan Linus Malm.

De kommer att bjuda in gäster, såväl polisanställda som andra, för att prata om polisens arbete och aktuella händelser.

Det kommer att handla om allt från brottsförebyggande arbete till trygghetsfrågor och annat.

Det första avsnittet finns redan ute och handlar om arbetet kring narkotika. Planen är sedan att släppa ett avsnitt i månaden.

– Tanken med podden är att alla ska kunna lyssna på den. Det kommer vara allmän rättskunskap. Vi kommer informera mycket om aktuella problem. Det kan vara allt från narkotika till en inbrottsvåg eller stundande skolavslutning. Allt möjligt som rör vår verksamhet. Tanken är podden ska vara informativ, kunskapshöjande, brottsförebyggande, rekryterande och att folk överlag tycker att den är intressant, säger Benjamin.

Ni brukar ju inte kunna säga så mycket om ert arbete. Hur mycket kommer ni kunna berätta i podden?

– Jag och Linus kommer att vara ganska öppenhjärtliga och prata om allt vi kan. Sedan är det vissa saker vi inte kan prata om. Det kan det vara pågående utredningar och saker som har sekretess, det kommer vi inte beröra. Tanken är att vi ska prata om olika samhällsproblem. Jag tror att det kan bli riktigt bra.

Om folk har frågor eller synpunkter kring vad som diskuteras eller vad de anser bör lyftas fram så är de välkomna att höra av sig till polisen berättar Benjamin.

– Jag har ingen erfarenhet av poddande innan, men jag tänker att det är ett effektivt sätt att nå ut till folk. Väldigt många kan ju höra det här. Går vi ut med information som vi tror är viktig så kan vi nå flera tusen. 

De hoppas även att podden kan bidra till att fler får upp ögonen för polisens arbete och att fler vill bli poliser.

– Podden ska vara ett aktivt stöd för polisverksamheten genom att ta upp aktuella frågor som har ett allmänintresse och skapar förtroende och trygghetskänsla hos medborgare. Och självklart vill vi bidra till att öka intresset för polisens arbete och attrahera till att söka polisutbildningen, säger Christian Winkler, kanslichef och ansvarig utgivare av Polispodden Öst, till polisens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!