"Du är så snäll och så snygg!"

6 juni 2019 16:05

Artisten Marcus Fyrberg höll i tåtarna från nationaldagsscenen i Olaiparken i Norrköping. Tusentals människor kom och gick i parken under det fyra timmar långa dagsprogrammet som kommunen bjöd på. De flesta strosade runt en stund bland veteranbilar och kaffeserveringar, slog sig ner vid scenen för att lyssna på sång, musik och tal och många växlade också mellan den varma solens hetta och den skuggiga svalkan under trädens grönt fylliga grenverk.

Fyra flickor hade fått uppdraget att skriva och att framföra en dikt till Norrköpings framtid. Marcus Fyrberg hade bistått de fyra med lite stöd och råd. Ellen, Julia, Signe och Maja tog plats på scenen med avslappnad säkerhet. De gav ett proffsigt intryck med fin scennärvaro och med bra mellansnack.

Diktens innehåll fyllde Norrköping med framtidstro, kärlek och uppskattning. Några exempel:

"Norrköping, du är så snäll och snygg!" "Norrköping, jag älskar din kultur!" "Norrköping, du ordnar så bra fester!" "Norrköping, du är så liten men ändå så stor.!"

Ingrid och Leif Sultan var lite "jetlaggade". För några dagar sedan landade de i Norrköping från en kryssning i Alaska som hade "varit helt fantastisk." Men de kände av resan och tidsomställningen fortfarande. Så de dansade inte med i varje nummer av Hemgårdens Folkdanslags uppträdande framför scenen i Olaiparken. När Folkbladet fick en pratstund med paret hade de precis dansat "Nya Malmgrens vals" och stod och pustade ut.

De såg fram mot att dansa i showens avslutande nummer som var "Ränningen", en dans till vävindustrins och alla väverskors ära som för inte alls så länge sedan var en stor del av Norrköpings näringsliv och arbetsmarknad.

Kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång höll det officiella nationaldagstalet från scenen. Folkbladet fann Vikmång i vimlet i samspråk med partikollegan kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist (S) och miljöpartiets oppositionsråd Mia Sköld. Senare på nationaldagen skulle Olle Vikmång även medverka i ceremonierna på Louis de Geer då ungefär 250 Norrköpingsbor som blivit svenska medborgare under det senaste året uppmärksammades.

– Det är totalt ungefär 750 personer i Norrköping som blivit svenska medborgare under 2018 och som bjudits in. De som kommer blir uppvaktade med något av det mest svenska vi har", sa Olle Vikmång med ett leende.

De nya svenska medborgarna får bland annat biljetter till IFK Norrköping och till Symfoniorkestern.

Ett stort antal bilar från olika epoker och i olika skick hade parkerats på en särskild plats i Olaiparken. Många passade på att gå runt och spegla sig i lacken och kromen på stora "amerikanare" och små personbilar från förr.

En av bilarna var en VW Limousine från 1955. Enligt en lapp på rutan till bilen så är Hans-Ola Danielsson den blott andra ägaren i bilens 64-åriga historia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson Text & Foto