Doktorshatt till Elisabeth

Nu har Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson fått en doktorshatt. Det är Luleå tekniska universitet som utsett henne till hedersdoktor.

24 juni 2016 12:00

Det är inte så konstigt som det låter att Östergötlands landshövding sedan sex år blir utsedd till hedersdoktor av ett tekniskt universitet i Norrbotten. Elisabeth Nilsson är nämligen född i Kalix kommun i Norrbotten och efter sin examen från Luleå tekniska högskola (LTU) som geotekniker (en av de första kvinnliga bergsingenjörerna i Sverige) fungerade hon som universitetslektor på universitetet i flera år.

Dessutom har hon haft en lång karriär inom bland annat stålindustrin. Nu utser alltså hennes gamla univeritet henne till hedersdoktor.

– Jag är mycket glad, stolt och synnerligen hedrad över denna utnämning. Det är förstås extra kul att jag en gång i tiden själv läste där. Då hade jag aldrig kunnat drömma om att bli hedersdoktor, säger landshövding Elisabeth Nilsson i en kommentar.

I ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet kommenteras utmärkelsen av Roland Larsson, dekan för den tekniska fakulteten:

– Det är mycket roligt att kunna hedra en alumn och norrbottning som gjort en enastående karriär i en bransch som har stark anknytning till LTU och Luleå.

Här lite ur motiveringen: " (...) När hon examinerades i mitten av 70-talet var hon en av de första kvinnliga bergsingenjörerna i Sverige. (...) Elisabeth Nilsson är som en av de första bergsingenjörerna utbildade här i Luleå en mycket god representant för Luleå tekniska universitet, Norrbotten och stålindustrin.".

Själva utnämningsceremonien kommer att hållas i november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!